bahan A
1kg kerang segar - basuh, rebus kerang 1/4-1/2 masak dengan sedikit air, kupas kulitnya, ketepikan
1 paket kecil santan serbuk + 1 cawan air panas atau 1 cawan pati santan - atau secukupnya
1 s/b rata gula
1 s/k rata garam
sedikit ajinomoto
1 helai daun kunyit - dihiris halus
bahan B blend halus
1-2 batang serai - dihiris
1"- 2" lengkuas - dihiris
1"- 2" halia - dihiris
1/2 biji bawang besar -potong
3 ulas bawang putih - potong
11-17 biji cili kering - potong, direndam dalam air panas atau direbus air secukupnya untuk blend bahan kisar
minyak masak secukupnya untuk menumis
1kg kerang segar - basuh, rebus kerang 1/4-1/2 masak dengan sedikit air, kupas kulitnya, ketepikan
1 paket kecil santan serbuk + 1 cawan air panas atau 1 cawan pati santan - atau secukupnya
1 s/b rata gula
1 s/k rata garam
sedikit ajinomoto
1 helai daun kunyit - dihiris halus
bahan B blend halus
1-2 batang serai - dihiris
1"- 2" lengkuas - dihiris
1"- 2" halia - dihiris
1/2 biji bawang besar -potong
3 ulas bawang putih - potong
11-17 biji cili kering - potong, direndam dalam air panas atau direbus air secukupnya untuk blend bahan kisar
minyak masak secukupnya untuk menumis
cara-cara
Basuh, rebus kerang 1/4-1/2 masak dengan sedikit air, asaingkan isi dan cengkerangnya, ketepikan, Blend halus bahan B, panaskan minyak secukupnya untuk menumis, masukkan kesemua bahan B yang telah diblend ke dalam kuali, goreng hingga cili masak, kering dan naik bau harum, wangi serta pecah minyak, perasa dengan garam, gula dan ajinomoto, bancuh serbuk santan dengan 1 cawan air panas, tuang dalam periuk tumis tadi, masak hingga kuah benar-benar pekat, pecah minyak dan seakan-akan kering dan pecah minyak, masukkan kerang 1/2 masak bersama jus kerang yang keluar dalam isi kerang itu tadi, goreng seketika bersama daun kunyit, masak rendang itu hingga kuahnya kering, berminyak dan berbau wangi, hidangkan, perhatian jangan goreng kerang terlalu lama nanti ia keras tidak sedap pula apabila dimakan
Basuh, rebus kerang 1/4-1/2 masak dengan sedikit air, asaingkan isi dan cengkerangnya, ketepikan, Blend halus bahan B, panaskan minyak secukupnya untuk menumis, masukkan kesemua bahan B yang telah diblend ke dalam kuali, goreng hingga cili masak, kering dan naik bau harum, wangi serta pecah minyak, perasa dengan garam, gula dan ajinomoto, bancuh serbuk santan dengan 1 cawan air panas, tuang dalam periuk tumis tadi, masak hingga kuah benar-benar pekat, pecah minyak dan seakan-akan kering dan pecah minyak, masukkan kerang 1/2 masak bersama jus kerang yang keluar dalam isi kerang itu tadi, goreng seketika bersama daun kunyit, masak rendang itu hingga kuahnya kering, berminyak dan berbau wangi, hidangkan, perhatian jangan goreng kerang terlalu lama nanti ia keras tidak sedap pula apabila dimakan