bahan A blend halus bersama sedikit air
7 tangkai cili kering - ikut pedas/ bergantung pada jenis cili kering pedas/kurang pedas
1/2 biji bawang besar - potong
3 ulas bawang putih - potong
1 batang serai - hiris
1" lengkuas - hiris
1" halia - potong
garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
minyak untuk menumis secukupnya
bahan B3 keping isi ikan atau apa-apa jenis ikan
cuka secukup rasa masam
2 biji buah terung
air secukupnya untuk dijadikan kuah
cara-cara
- Sediakan bahan A blend halus semua bahan. Panaskan minyak secukupnya, tumis bahan A hingga keluar minyak .
- Potong buah terung, masukkan buah terung, tuang cuka secukupnya dan isi ikan, goreng lagi, hingga ia pecah minyak, garing serta naik bau
- Tuangkan air secukupnya untuk dijadikan kuah, rebus hingga ia pekat dan berpalut, hidangkan