bahan-bahan
8 kulit popiah
2 dried shiitake mushroom - basuh, rendam dgn 1/2 caw air, bila lembut potong cube kecil-kecil, sila simpan air rendaman cendawan utk dimasak dgn inti popiah
30gm sohon - basuh dan direndam dalam air
100gm scallops rebus, isi ayam segar atau isi udang segar - potong nipis
3 fresh chruncy green pea - potong serong nipis
1/4 ketul inst rebung segar rebus jepun - shredded, bukan dari jenis rebung jeruk yang berbau itu
1/4 carrot - shredded
1 ulas bawang putih -dicincaing halus
1 sb oyster sauce
1 sk kicap cair
sedikit lada hitam tumbuk, garam,gula dan minyak bijan
8 kulit popiah
2 dried shiitake mushroom - basuh, rendam dgn 1/2 caw air, bila lembut potong cube kecil-kecil, sila simpan air rendaman cendawan utk dimasak dgn inti popiah
30gm sohon - basuh dan direndam dalam air
100gm scallops rebus, isi ayam segar atau isi udang segar - potong nipis
3 fresh chruncy green pea - potong serong nipis
1/4 ketul inst rebung segar rebus jepun - shredded, bukan dari jenis rebung jeruk yang berbau itu
1/4 carrot - shredded
1 ulas bawang putih -dicincaing halus
1 sb oyster sauce
1 sk kicap cair
sedikit lada hitam tumbuk, garam,gula dan minyak bijan
sedikit air tepung jagung
sedikit minyak untuk menumis
cara-cara
sedikit minyak untuk menumis
cara-cara
- panaskan sedikit minyak dalam kuali, goreng bawang putih cincang hingga naik bau wangi,
- masukan ketulan cendawan potong cube kecil tadi, goreng seketika, masukkan pula rebung, goreng lagi,
- tuang oyster sauce dan kicap cair goreng lagi hingga naik bau wangi, masukkan sohoon, goreng seketika, tuang air rendaman cendawan, goreng lagi hingga ia kering,
- masukkan scalop, carrot dan crunchy green pea, goreng hingga sedikit layu,
- tuang pula sedikit air tepung jagung, perasa dengan garam, gula, lad hitam tumbuk dan minyak bijan secukupnya, goreng lagi hingga kering, padamkan api, bahagi kepada 8 bahagian, sejukkan,
- satu bahagian initi dibungkus kemas dalam satu kulit popiah dan lekat dengan sedikit air tepung jagung, ulangi hingga habis
- goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana perlahan, goreng hingga ranggup dan secukup masak, hidangkan