bahan-bahan
300gm tepung roti
1 1/2 instant dry yeast
1 sk rata garam halus
2 sb rata gula
100ml susu segar panas - preheat dalam microwave 1 minit
100ml air panas - air dari thermos
2 sb rata butter
cara-cara
- campurkan dan gaul rata tepung roti, dry yeast, garam, gula,
- kuak-kuakkan tepung buat lubang ditengahnya, campur pula susu panas & air panas, tuang ke dalam adunan tepung,
- gaul rata dan uli hingga jadi sebiji doh, letak pula buttermilk sedikit demi sedikit, uli hingga tidak melekat pada tangan,
- tutup besin uli dengan plastic wrap, preheat microwave 1 minit, masukkan besin yang berisi dough tersebut, biar ia mengembang didalammya selama 5 minit,
- keluarkan besin dough dari microwave, ulangi preheat microwave 1 minit lagi, letak balik besin dough tadi biar ia naik dan mengembang sebanyak 2 kali ganda,
- tekan atau tumbuk dough dengan tangan, keluarkan anginnya, uli balik, jika perlu tabur tepung atas papan pencanai, canai dough 1/2", terap dough dengan acuan doughnut hingga habis,
- tutup dengan tuala lembab, biar ia mengembang lagi 2 kali ganda,
- panaskan minyak secukupnya, goreng doughnut satu persatu atau lebih dengan menggunakkan api sederhana perlahan, alih-alihkan selalu hingga secukup masak,
- golek-golekkan atas gula secukupnya dengan seberapa segera, tujuannya supaya gula lekat pada doughut, hidangkan