bahan A
1 1/2 biji buah peria - basuh, potong serong, ketepikan
sejemput soft brown sugar
secukup rasa garam
sedikit minyak untuk menumis
bahan B tumbuk/blend
cili merah segar secukupnya or 7 biji cili kering - rendam dalam air atau air panas, basuh tumbuk/blend
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
sejemput ikan bilis or udang kering
1 1/2 biji buah peria - basuh, potong serong, ketepikan
sejemput soft brown sugar
secukup rasa garam
sedikit minyak untuk menumis
bahan B tumbuk/blend
cili merah segar secukupnya or 7 biji cili kering - rendam dalam air atau air panas, basuh tumbuk/blend
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
sejemput ikan bilis or udang kering
sedikit belacan (optional)
bahan C
sedikit minyak untuk menumis
2 sb cuka/air asam jawa/1 keping asam gelugur/lemon/limau nipis/kasturi - guna apa yang ada dlm stock
sejemput kecil gula
1 penutup kicap cair jepun
1 sk sos tiram
garam secukup rasa - jika perlu
sedikit air untuk dijadikan kuah - jika perlu
bahan D
1 cawan isi udang segar
cara-cara
bahan C
sedikit minyak untuk menumis
2 sb cuka/air asam jawa/1 keping asam gelugur/lemon/limau nipis/kasturi - guna apa yang ada dlm stock
sejemput kecil gula
1 penutup kicap cair jepun
1 sk sos tiram
garam secukup rasa - jika perlu
sedikit air untuk dijadikan kuah - jika perlu
bahan D
1 cawan isi udang segar
cara-cara
- panaskan sedikit minyak masukkan peria goreng hingga sedikit layu, taburkan soft brown sugar goreng lagi kemudian taburkan garam secukup rasa, goreng seketika, keluarakan dari kuali, ketepikan, tujuannya supaya kurangkan rasa pahit peria tersebut, satu lagi bila goreng dengan gula dan garam ia akan jadi sedap
- panaskan sedikit minyak lagi dalam kuali yang sama, goreng bahan c yang telah ditumbuk/ blend dgn sedikit air hingga wangi, masak, pecah minyak dan secukup masak, tuang pula bahan c goreng lagi hingga seketika
- masukkan isi udang segar dan peria tadi goreng hingga secukup masak dan berpalut, jika perlu tambah sedikit sahaja air supaya ia nampak berkuah dan basah, hidangkan dengan segera bersama nasi panas