bahan-bahan
3 biji telur ayam
250ml fresh cream or evaporated milk
1/2 cawan gula putih - ikut selera, sila tambah lagi jika suka manis
1 penutup vanilla essence
1/4 sk garam - secukup rasa
3 biji telur ayam
250ml fresh cream or evaporated milk
1/2 cawan gula putih - ikut selera, sila tambah lagi jika suka manis
1 penutup vanilla essence
1/4 sk garam - secukup rasa
beberapa titik warna kuning (optional)
cara-cara
cara-cara
- campurkan semua bahan-bahan sebatikan dengan pemukul telur, adun hingga sebati.
- sediakan dan panaskan pengukus dengan merebus air secukupnya
- tuang adunan cecair tadi ke dalam acuan ramekins
- kukus dengan api perlahan hingga masak secukupnya, uji dengan lidi, pisau atau garpu di tepi mahupun ditengah puding tersebut jika tidak melekat bermakna ia sudah masak.
- sejukkan atau simpan didalam peti sejuk, hidangkan