Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )
650 ml air
5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
1 biji bawang besar - cincang
1 batang saderi - cincang
40 gm mentega
20 gm tepung gandum
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
kicap pekat
garam
Cara-cara
- Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
- Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel. - Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
- Masaklah ikut pekat mana yg disukai.
- NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin
Mash Potato - Bahan-bahan ( 10 biji kentang )
10 biji kentang di rebus sebiji-sebiji dgn kulit jgn letak garam
1 sk lada hitam di tumbuk halus
3 sudu besar butter
1/2 cawan fresh milk
garam secukup rasa
Cara-cara
- Rebus kentang sebiji-sebiji dgn kulitnya sekali jgn letak garam. Setelah empuk toskan air dan tumbuk sedikit kasi hancur
- Kemudian lecek sahaja atau guna hand mixer putar sehingga kentang jadi halus.
Sambil lecek atau putar , masukkan garam, butter, lada hitam dan susu secukupnya. - Cadangan hidangan scope kentang putar tadi dgn pencedok ice cream, curahkan sos kentang putar yang telah di sediakan keatasnya