4 ekor ikan kembong, selar atau apa-apa jenis ikan - size sederhana
30gm kelapa kering atau 1/4-1/2 biji kelapa putih parut
30gm kelapa kering atau 1/4-1/2 biji kelapa putih parut
1 sk asam jawa + 1/3 caw air - preheat dalam microwave perah jus pekatnya
sedikitk serbuk kunyit atau ubi kunyit - tumbuk
1-2 serai frozen- dimayang halus, tumbuk
1-2 biji cili merah frozen - tumbuk
1 helai daun kunyit frozen - mayang halus
secubit gula
sedikit garam
sedikit ajinomoto
4 tali untuk ikat ikan - lebih baik guna lebihan pelepah serai yg hendak buang & tdk mahuitu, jgn buang boleh buat utk ikat ikan ,tali batang pisang, benang atau lidi
minyak untuk menggoreng secukupnya
cara-cara
- siang ikan, belah belang, keluarkan perutnya, cuci bersih-bersih, ketepikan
- mayang halus serai kemudian tumbuk cili merah dan kunyit dulu diikuti serai cuma tumbuk kasar tidak perlu lumat
- preheat asam jawa dengan air dalam microwave, perah airnya masukkan terus dalam kelapa kering, gaul rata supaya kelapa jadi kembang seakan-akan berupa kelapa parut segar, masukkan ramuan yang telah ditumbuk tadi, gaul rata bersama kelapa dan daun kunyit potong hingga sebati, perasa dengan garam, gula dan ajinomoto, bahagi pula kepada empat bahagian
- garam kunyitkan sedikit ikan tadi kemudian sumbat 1/4 bahagian ramuan kelapa tersebut ke dalam seekor ikan tekan kelapa biar ia kejap, ikat dengan pelepah serai, ulangi hingga habis
- panaskan minyak secukupnya, goreng atau panggang ikan dalam grill, hidangkan segera dengan nasi panas