bahan-bahan
2 packs tofu jenis paling lembut
tepung jagung secukupnya
oyster sauce - agak-agak
kicap cair jepun - agak-agak
2 ulas bawang putih - dicincang atau diketuk
halia sebesar ibu jari kaki - mayang halus
air tepung jagung secukupnya - untuk dijadikan kuah pekat
sedikit minyak untuk menggoreng tofu dan menumis
garam secukup rasa
cara-cara
2 packs tofu jenis paling lembut
tepung jagung secukupnya
oyster sauce - agak-agak
kicap cair jepun - agak-agak
2 ulas bawang putih - dicincang atau diketuk
halia sebesar ibu jari kaki - mayang halus
air tepung jagung secukupnya - untuk dijadikan kuah pekat
sedikit minyak untuk menggoreng tofu dan menumis
garam secukup rasa
cara-cara
- keluarkan satu pack tofu dari case, basuh, potong, balik-balikan satu persatu dengan tepung jagung, terus letak dalam kuali panas yang berisi sedikit minyak agak2 separuh tenggelam tofu itu goreng dengan sedikit minyak guna api sederhana perlahan, balik-balikan hingga secukup masak, angkat, ulangi buka pula tofu kedua, ulangi hingga habis, susun tofu goreng dalam pinggan, ketepikan
- panaskan minyak secukupnya untuk menumis bawang putih dan halia mayang, goreng hingga bau harum, tuang oyster sauce dan kicap cair, goreng hingga harum, masukkan air tepung jagung secukupnya untuk dijadikan kuah pekat, masak hingga mendidih terus tuang kuah pekat tadi atas tofu goreng, hidangkan