bahan-bahan1-2 ikat/pack sayur sawi – basuh, potong, asingakan daun dan batangnya (guna 2 pack)
3-4 biji cili padi warna merah (size besar)
1/4 biji bawang besar
serbuk kunyit secukupnya
3-4 biji cili padi warna merah (size besar)
1/4 biji bawang besar
serbuk kunyit secukupnya
1/2 pack santan powder - jadikan 2 caw sedang santan
garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
cara-cara
- Basuh, potong sayur sawi asingkan daun dan batangnya, ketepikan
- Blend cili padi dan bawang merah dengan sedikit air kemudian tuang bahan blend tadi dalam periuk,
- Masukkan kunyit serbuk, santan,, garam gula & ajinomoto, renih atas dapur dengan api sederhana perlahan,
- timbuk-timbukkan supaya ia tidak meruap sehingga ia mendidih, masukkan daun sawi dahulu, balikan, kemudian masukkan pula batang sawi, masak seketika sehingga ia sedikit layu sahaja kerana sawi akan masak dengan sendirinya dengan kuah lemak tersebut
- jangan masak terlalu lama nanti sayur lebur tidak sedap pula untuk dimakan,
- akhir sekali, hidangkan