bahan-bahan
600gm kacang kelisa/kacang botol - potong serong
1 genggam udang kering
5-6 biji cili merah segar atau cili kering
1/2 bawang besar
sedikit belacan
sejemput kecil asam jawa - rendam dalam air panas, bila suam perah air secukupnya
garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
minyak untuk menumis secukupnya
cara-cara
600gm kacang kelisa/kacang botol - potong serong
1 genggam udang kering
5-6 biji cili merah segar atau cili kering
1/2 bawang besar
sedikit belacan
sejemput kecil asam jawa - rendam dalam air panas, bila suam perah air secukupnya
garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
minyak untuk menumis secukupnya
cara-cara
blend atau tumbuk dengan lesung batu udang kering, cili merah, bawang besar dan sedikit belacan, jika guna blender masukkan sedikit air blend kasar, panaskan minyak secukupnya, tumis bahan blend hingga masak dan pecah minyak, masukkan kacang kelisa dan diikuti dengan air asam jawa secukupnya, goreng hingga secukup sayur masak, dalam masa yang sama perasa dengan garam gula dan ajinomoto, masak seketika dan hidangkan