- 2 caw gula/granulate sugar
- 2 cawan santan - pati santan dari sebiji kelapa parut (saya sub. dgn 1 pack kecil inst. coconut milk powder + 100ml air panas suam utk larutkan santan + 300ml fresh milk = 2 cawan)
- 4 caw tepung gandum (saya sub. dgn 400gm inst. pancake flour = 4 cawan)
- 15 helai daun pandan - blend halus, perah jusnya (saya sub. dgn 2 penutup vanilla essence)
- 4 biji telur ayam
- 4 sk baking powder (saya tidak letak sebab guna inst pancake flour)
- perwarna hijau + kuning - untuk mencantikkan lagi warna kek santan itu
cara-cara
- Potong daun pandan blend halus, campurkan kelapa parut blend lagi, perah campuran kelapa dan daun pandan jadikan 2 cawan, ketepikan
- Pukul telur dan gula dengan menggunakan machine cake hingga naik kembang, putih dan pekat
- Masukkan tepung dan baking powder ayak sebanyak 3 kali berturut-turut (tidak perlu jika guna inst. pancake flour)
- Tuang vanilla essence, pewarna hijau + kuning, santan disekeliling tepi besin, adun kek sedikit demi sedikit berselang seli dengan tepung hingga habis
- Gris acuan dengan butter, bakar dalam oven pada suhu 180C, tingkat No. 1 dari bawah, bakar selama 30-45 minit hingga 1 jam atau kek masak secukupnya, test cucuk dengan lidi, keluarkan lidi, kalau licin bermakna kek dah masak, angkat dan sejukkan atas redai kek, bila sejuk potong dan hidangkan