300gm sotong rebus/boiled squid
35gm sohun/tung hoon/glass noodles - rendam dlm air hingga lembut
2 ulas bawang putih - cincang halus
1-2 cili padi hijau frozen/tiny green chilies - cincang supaya kurang pedas, ikut pedas
1 cili merah frozen - cincang supaya kurang pedas
1/2 carrot - mayang memanjang
1 genggam ready made roasted penuts - cincang
2 sb nampla sauce/sos ikan/kicap ikan
2 sb soft brown sugar
1/4-1/2 lemon - peel off kulit luar lemon, ketepikan & perah jus lemon, ketepikan, ikut masam
1/4-1/2 caw daun ketumbar/coriander leaf- potong (optional)
1 tomato - potong (optional)
sedikit lettuce - potong cube kecil
cara-cara
35gm sohun/tung hoon/glass noodles - rendam dlm air hingga lembut
2 ulas bawang putih - cincang halus
1-2 cili padi hijau frozen/tiny green chilies - cincang supaya kurang pedas, ikut pedas
1 cili merah frozen - cincang supaya kurang pedas
1/2 carrot - mayang memanjang
1 genggam ready made roasted penuts - cincang
2 sb nampla sauce/sos ikan/kicap ikan
2 sb soft brown sugar
1/4-1/2 lemon - peel off kulit luar lemon, ketepikan & perah jus lemon, ketepikan, ikut masam
1/4-1/2 caw daun ketumbar/coriander leaf- potong (optional)
1 tomato - potong (optional)
sedikit lettuce - potong cube kecil
cara-cara
- Bungkus dalam plastic wrap sohun, preheat selama 60 saat atau 1 minit, basuh balik, perah airnya, toskan, potong sikit, ketepikan
- Cincang bawang putih, diikuti cili padi hijau dan cili merah dan diikuti kacang
- Campurkan bawang putih cincang, cili padi dan cili hijau bersama, nampla sauce, soft brown sugar dan perahan air lemon, dan hirisan kulit luar lemon, gaul rata, masukkan pula sotong, sohun/tung hoon, carrot dan sayuran hijau lettuce dan coriander , gaul rata
- hidangkan