bahan A
500gm sotong - potong
1/2-1 bawang besar - potong
bahan B (blend halus)
1/2-1 bawang besar - potong
bahan B (blend halus)
sejemput kecil lada hitam - lebih byk lada hitam lbh sedap
sejemput kecil jintan manis
sejemput kecil jintan putih
kulit kayu manis - 1"
1 1/2 kuntum bunga lawang
4-5 kuntum bunga cengkih
sejemput kecil jintan manis
sejemput kecil jintan putih
kulit kayu manis - 1"
1 1/2 kuntum bunga lawang
4-5 kuntum bunga cengkih
bahan C (blend halus)
halia sebesar ibu jari kaki
3 ulas bawang putih
1/2 bawang besar
bahan D
50ml kicap
1-2 sk serbuk kunyit
1 sb soft brown sugar
garam & ajinomoto secukupnya (jika perlu)
minyak untuk menumis secukupnya
cara-cara
50ml kicap
1-2 sk serbuk kunyit
1 sb soft brown sugar
garam & ajinomoto secukupnya (jika perlu)
minyak untuk menumis secukupnya
cara-cara
- basuh, tumbuk atau blend bahan B hingga halus, bahagi dua, ketepikan
- tumbuk bahan C jadikan paste, bahagi dua
- masukkan separuh bahan B, separuh bahan C, serbuk kunyit, soft brown sugar dan kicap secukupnya ke dalam sotong, gaul rata, perap seketika, ketepikan
- panaskan minyak secukupnya, tumis separuh bahan B dan bahan C hingga betul-betul harum, masukkan sotong, goreng hingga harum, masukkan bawang potong masak lagi hingga bawang layu serta pecah minyak, pekat dan sedikit berkuah atau sedikit kering terpulang pada citarasa masing-masing, perasa dengan garam dan ajinomoto jika perlu
- hidangkan