bahan A Goreng
300gm frozen white fish fillet/ isi ikan putih beku - potong
garam secukupnya
serbuk kunyit/tumeric secukupnya
garam secukupnya
serbuk kunyit/tumeric secukupnya
sedikit olive oil untuk menggoreng
bahan B Tumis
1/2 biji bawang besar - dimayang kasar
1 ulas bawang putih - dimayang halus
1/2 biji bawang besar - dimayang kasar
1 ulas bawang putih - dimayang halus
halia sebesar ibu jari - dimayang halus
2 biji cili kering
4 biji white mushroom/cendawan putih - potong jgn terlalu nipis
bahan C Sos
oyster sauce secukupnya
kicap manis ABC secukupnya - keluaran indonesia
beberapa titik minyak bijan
sedikit bijan goreng tanpa minyak untuk tabur
cara-cara
- bahan A - goreng fillet ikan macam goreng ikan goreng, tapi fillet ikan isi putih selalunya lembik, jadi ia tidaklah berapa garing sangat bila digoreng, bila dah masak sebelah bawah, terbalikan pula atas ke bawah ,agak-agaklah separuh masak, dalam masa yang sama ..... ikuti cara no. 2 -3 hingga habis
- masukkan dalam kuali yang sama bahan B tumis - bawang putih, halia,bawang besar yang telah dimayang tadi bersama cili kering, goreng hingga naik bau, taburkkan cendawan, goreng lagi hingga cendawan separuh masak,
- bahan C sos - campurkan pula, oyster sauce dan kicap manis abc secukupnya, masak seberapa ketika 1-2 minit, masukan beberapa titik minyak bijan , kacau sedikit, tutup api dan hidangkan bersama nasi panas.