bahan A
5 biji telur - rebus, buang kulitnya
2 biji kentang saiz xl - potong
200gm plain yogurt, santan atau susu
500ml air
1 keping asam gelugor, sedikit air asam jawa, air lemon atau cuka
sedikit garam
sedikit gula atau ajinomoto
bahan B tumbuk atau cincang
1 bawang besar
3 ulas bawang putih
halia sebesar 2 ibu jari
bahan C
1 senduk minyak untuk menumis
1 senduk rempah daging
1 kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
cara-cara
- Panaskan minyak tumis bahan C kecuali rempah, bila naik bau, masukkan pula bahan B tumis lagi kacau hingga naik bau, masukkan pula rempah, sedikit air, masak hingga rempah betul-betul masak dan pecah minyak
- Seterusnya masukkan kentang, air, garam, gula atau ajinomoto dan yogurt masak hingga kentang empuk dan kuah pekat, masukkan telur rebus, masak seberapa ketika dalam kari, hidangkan