bahanA
500gm ekor lembu
4 cm halia - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
1 sk serbuk lada hitam
1.5 liter air
1 bawang besar - potong
1 tomato - potong
2 kentang - potong
1 carrot - potong serong memanjang
1 carrot putih - serong memanjang
1/4 celery root - serong
garam secukup rasa
bahan B
bawang goreng & hirisan daun bawang, sadri, ketumbar
500gm ekor lembu
4 cm halia - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
1 sk serbuk lada hitam
1.5 liter air
1 bawang besar - potong
1 tomato - potong
2 kentang - potong
1 carrot - potong serong memanjang
1 carrot putih - serong memanjang
1/4 celery root - serong
garam secukup rasa
bahan B
bawang goreng & hirisan daun bawang, sadri, ketumbar
bahan C - kisar
1 sk biji rempah
2 sk jintan manis
2 sk jintan putih
1 sk lada hitam
11/2" kulit kayu manis
4 buah pelaga
8 bunga cengkih
2 bunga lawang
cara-cara
- Blend bahan sup bunjut, ikat dengan kain muslin dan ketepikan
- Masukkan semua bahan ke dalam pressure cooker, kecuali bawang goreng, hirisan daun sadri,bawang ketumbar, rebus hingga masak
- Hidangkan bersama bawang goreng, hirisan daun sadri,bawang ketumbar