dengan resipi sama sejukan boleh dijadikan jus rozel letak ketulan ais
dengan respi sama bekukan separuh beku boleh dijadikan Slurpee
dengan resipi sama bekukan boleh dijadikan sorbet
bahan-bahan (menghasilkan 2 1/2 cawan)
1 caw gula
1 caw air
1 caw kelopak buah rozel segar/asam paya atau dry rozel - kalau dry rozel, rebus bersama 4caw air dulu jadikan 2 cawan air rozel tapis buang hampasnya kemudian tambah gula dan garam atau apa-apa jenis buahan tempatan malaysia dan luar negeri yang sesuai dibuat sorbet
garam secukup rasa
cara-caraRebus kelopak buah rozel bersama air, guladan garam, kemudian blend halus, sejukkan hingga ia betul-betul sejuk, , tuangkan dalam dulang, sejukan dalam freezer, bila ia separuh beku/frozen, serih atau gurih dengan garpu atau pemukul telur, masukkan balik ke dalam freezer lagi apabila ai keras blend pula dalam blender atau food-processor hingga lembut, simpan sorbet dalam airtight container dan bekukan lagi hingga sedia dihidangkan
bahan-bahan (menghasilkan 2 1/2 cawan)
1 caw gula
1 caw air
1 caw kelopak buah rozel segar/asam paya atau dry rozel - kalau dry rozel, rebus bersama 4caw air dulu jadikan 2 cawan air rozel tapis buang hampasnya kemudian tambah gula dan garam atau apa-apa jenis buahan tempatan malaysia dan luar negeri yang sesuai dibuat sorbet
garam secukup rasa
cara-caraRebus kelopak buah rozel bersama air, guladan garam, kemudian blend halus, sejukkan hingga ia betul-betul sejuk, , tuangkan dalam dulang, sejukan dalam freezer, bila ia separuh beku/frozen, serih atau gurih dengan garpu atau pemukul telur, masukkan balik ke dalam freezer lagi apabila ai keras blend pula dalam blender atau food-processor hingga lembut, simpan sorbet dalam airtight container dan bekukan lagi hingga sedia dihidangkan