Bahan A
500ml air - jika suka letaka paste pandan atau tambah warna hijau bagi cantik
500ml air - jika suka letaka paste pandan atau tambah warna hijau bagi cantik
225gm sagu halus – basuh, tapis, ketepikan
garam
Bahan B200gm gula melaka
150ml air
150ml air
1 helai daun pandan disimpul
Bahan C250 ml susu atau santan
Cara-cara
1. Sediakan bahan A - Masak air bersama paste pandan atau warna hijau dalam periuk hingga mendidih, masukkan sagu yang telah dibasuh, kacau, bila mula jernih masukkan garam dan masak sehingga ia jernih, tuangkan dalam loyang, sejukkan, keluarkan, hidang dan ketepikan
2. Sediakan bahan B – rebus atas api hingga ia larut, letak dalam bekas, ketepikan
3. Hidangkan bahan A, B bersama C
Bahan C250 ml susu atau santan
Cara-cara
1. Sediakan bahan A - Masak air bersama paste pandan atau warna hijau dalam periuk hingga mendidih, masukkan sagu yang telah dibasuh, kacau, bila mula jernih masukkan garam dan masak sehingga ia jernih, tuangkan dalam loyang, sejukkan, keluarkan, hidang dan ketepikan
2. Sediakan bahan B – rebus atas api hingga ia larut, letak dalam bekas, ketepikan
3. Hidangkan bahan A, B bersama C