bahan A - masakkan air tangan mak
300gm ikan bilis yang telah dikupas 8 papan petai - belah & kupas, basuh, ketepikan
bahan B kisar
60 cili kering - direbus dan buang bijinya
3 bawang besar
6 ulas bawang putih
belacan secukupnya
bahan C
sekepal @ segenggam kecil asam jawa - perah jadikan air asam secukupnya untuk menumis dan dijadikan kuah
minyak secukupnya untuk menumis
ajinomoto, garam dan gula secukp rasa
cara-cara
panaskan kuali dan masukkan minyak kemudian tumis bahan-bahan kisar tadi bersama gula, air asam secukupnya hingga naik bau wangi, harum, pecah minyak dan cili secukup masak, masukkan petai, goreng seketika, masukkan lebihan air asam jawa didihkan seketika, taburkan ikan bilis masak hingga sederhana pekat dan naik bau wangi, perasa dengan garam dan ajinomoto, hidangkan .