bahan A - masakkan air tangan mak
2kg ikan jenahar dari seekor ikan
serbuk kunyit secukupnya - utk gaul ikan
garam halus secukupnya - utk gaul ikan
minyak secukupnya - utk menggoreng ikan
1/2 biji nenas - potong dadu kecil
bahan B (blend kasar)
5 cili merah segar
5 cili kering - potong, rendam dalam air @ air panas, basuh, ketepikan
4 ulas bawang putih
1 bawang besar
halia sebesar ibu jari
bahan C
tomato sauce secukupnya
chili sauce secukupnya
garam secukup rasa
sedikit gula
sedikit ajinomoto
minyak secukupnya utk menumis
cara-cara
siang ikan, basuh, toskan, kelar-kelarkan jaranyak sebesar jari kelingking, gaul ikan dengan garam halus dan sebuk kunyit secukupnya, panaskan minyak secukupnya, goreng ikan hingga masak kedua-dua belahnya, angkat, ketepikan, sementara menanti ikan masak potong nenas, ketepikan, blend bahan B, ketepikan, tuang minyak yang baru secukupnya ke dalam kuali lain, bila minyak mula panas tuangkan bahan B goreng hingga naik bau wangi dan harum dan cili secukup masak serta pecah minyak, tuangkan pula chili sauce dan tomato sauce secukupnya, goreng lagi hingga naik bau wangi, taburkan nenas cube, goreng lagi hingga nenas cukup masak dan naik bau wangi lagi, perasa dengan garam gula dan ajinomoto secukupnya, masukkan ikan goreng tadi, alih-alihkan dalam sauce tersebut, hidangkan seberapa segera