Sunday, August 7, 2011

Kari Ayam

bahan A
560gm isi ayam atau ayam yang telah dipotong - bersihkan, toskan dalam penapis
300gm ubi kentang kentang - kupas kulit, belah dua
1 pack kecil santan - jadikan 1 cawan santan pekat
1 pokok daun sup atau 1 pokok daun ketumbar - potong halus
1 keping asam gelugur

bahan B paste tumbuk halus
1/2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
5cm halia muda
1 sb jintan putih
1 sb lada hitam - tumbuk halus untuk diperap bersama ayam sahaja
garam dan ajinomoto secukup rasa


bahan C tumis
*2-3 batang kulit kayu manis
*3-4 kuntum bunga lawang
*7 kuntum bunga cengkih
*7 biji buah pelaga
minyak secukupnya untuk menumis
1 caw sederhana besar rempah kari daging babas
air secukupnya untuk tumis rempah

cara-cara
  1. Masukkan separuh bahan B yang telah dtumbuk halus ke dalam isi atau ketulan ayam yang telah dipotong, perap seberapa ketika yang boleh lebih kurang 30 minit - 1 jam dan separuh lagi paste tumbuk itu untuk menumis
  2. Panaskan minyak, sedikan bahan C, basuh dan masukkan bahan yang bertanda * kemudian tumis hingga ia berbau wangi, masukkan separuh lagi bahan B yang tumbuk tadi ,tumis hingga kuning keemasan, tutup api, campurkan serbuk rempah kari dan gaul rata lebih kurang 1 minit, masukkan pula air secukupnya, nyalakan balik api, kacau rempah hingga masak, pecah minyak dan berbau harum, masukkan ayam, ubi kentang dan asam gelugur goreng lagi selama 10-15 minit, tuangkan santan secukupnya dan kacau rata, masak hingga ayam dan kentang empuk serta kuahnya sederhana pekat, taburkan daun sup atau daun ketumbar, kacau seketika, tutup api, hidangkan 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails