bahan-bahan
- 1 ketul boneless chicken legs - potong kecil
- 3 ulas bawang putih - dicincang
- 1 ketul sebesar segenggam halia - kikis kulitnya, dicincang
- 3 keping cendawan hitam - basuh, rendam dalam air sejuk, kemudian gunting jgn terlalu nipis atau tebal, jgn buang air rendaman cendawan tersebut untuk dimasak dengan nasi
- 3caw beras jepun - dibasuh dan di toskan, air untuk masak nasi ikut sukatan sendiri, bergantung pada beras,campur sekali dengan air rendaman cendawan diatas, cukup-cukup untuk masak nasi
- kicap cair, oyster sauce,lada hitam crush secukupnya
- minyak masak untuk menumis secukupnya
cara-cara
- Panaskan minyak, tumis bawang putih & halia yang telah dicincang tadi , goreng hingga wangi dan kekuningan, masukkan oyster sauce, kicap, lada hitam
- perahkan sedikit cendawan, keluarkan airnya jangan terlalu kering, goreng dan kacau rata lebih kurang 1-2 min,
- ketepikan air rendaman cendawan tadi untuk masak nasi,
- masukkan pula ayam 2-3 min, goreng lagi hingga sedikit keputihan,
- campurkan beras, goreng lagi hingga beras jernih,
- tuangkan air lebihan rendaman cendawan, dicampur dengan air secukupnya untuk menanak nasi, kemudian masukkan garam secukupnya,kacau nasi hingga kering, sila pilih mana kaedah 7, 8 atau 9 tanak hingga masak, hidangkan
- Kalau guna electric stove lepas nasi kering, padamkan api terus tutup periuk, 2-3 min kemudian serih nasi itu dan hidangkan.
- Kalau guna dapur gas biasa pula, lepas masak nasi, tutup periuk, perlahankan api, bila dah masak serih nasi, hidangkan
- Atau lepas nasi kering masukkan ke dalam rice cooker, tekan button masaklah hingga kering & masak nasi itu hingga secukup masak, kemudian serih nasi, hidangkan
- Sekiranyanya nasi mentah lagi masukan dalam bekas kaca, wrap dengan plastic wrap masak dalam microwave oven preheat hingga masak, hidangkan.