bahan-bahan
2 ketul isi ayam bahagian dada atau peha ayam - basuh, toskan, potong nipis bersama kulitnya
segenggam besar halia - mayang nipis & halus memanjang
sedikit garam
sedikit gula
sedikit lada hitam
minyak utk menumis secukupnya
oyster sauce secukupnya
sedikit kicap cair
sedikit air tepung jagung
sedikit minyak bijan (optional)
lettuce secukupnya
nasi panas secukupnya
cara-cara
panaskan minyak secukupnya, tumis halia hingga kuning keemasan, masukkan ayam, goreng hingga secukup masak, tuang oyster sauce secukupny goreng hingga naik bau, masukkan pula kicap cair dan lada hitam goreng lagi seketika, taburkan gula, garam dan air tepung jagung goreng lagi hingga pekat dan sederhana kering dan pecah minyak, jika suka letak beberapa titik minyak bijan gaulkan, tutup api, hidangkan bersama lettuce & nasi panas