bahan-bahan
3 liter @ 12 cawan air
200gm @ 1 cawan sagu halus
200gm @ 1 1/3 cawan gula melaka
150ml @ 2/3 cawan air
1 helai daun pandan simpul yg telah dikoyakkan
1 helai daun pandan simpul yg telah dikoyakkan
250ml @ 1 cawan santan kelapa atau susu segar
cara-cara
- Didihkan air hingga mendidih dalam periuk besar, Taburkan sagu ke dalam air mendidih, selepas beberapa minit kacau sekejap tujuannya halang sagu daripada melekat ke dasar periuk. Masak sagu selama 10 minit. Tutup api, tutup periuk dan ketepikan untuk 10minit lagi biar ia terendam dalam air didihan tadi sehingga sagu jernih, ini menunjukkan bahawa ia telah masak
- Tuangkan sagu ke dalam tapisan dan bilas di bawah air yang mengalir untuk mencuci kanji yang berlebihan, sehingga bijirin sagu longgar dan berasingan. Toskan sagu, terus.
- Sudu sagu ke dalam acuan jeli yang dibilas atau letak dalam gelas pencuci mulut kecil, sejukkan.
- Campurkan gula, daun pandan simpul dan air dalam kuali kecil dan renih sehingga larut, tapis, sejukan
- Untuk menghidang, keluarkan dari bekas jelly kecil atau biarkan ia dalam gelas pencuci mulut sagu tersebut, tuang air sirap gula merah secukupnya, diikuti santan kelapa atau susu secukupnya.