Sunday, August 7, 2011

Lompong Sagu

bahan-bahan
1 cawan sagu halus
12 cawan air @ 3 liter/ @1/2 periuk sederhana besar - letak air lebih pun ok
1 cawan gula
sedikit garam
sedikit essence rose
sedikit pewarna merah
kelapa parut segar gaul dgn sedikit garam or kelapa kering tidak perlu letak garam - secukupnya

cara-cara
rebus air hingga benar-benar mendidih, taburkan sagu rebus selama 10 minit, tudung periuk, tutup api, biar ia terendam dalam air didihan rebusan tadi selama 10 minit sampai ia jernih, kemudian tapis dan buang air rebusannya dan terus basuh dan bilas dengan air paip mengalir hingga bersih, toskan, basuh periuk merebus tadi kemudian masukkan balik sagu rebus tadi ke dalam periuk yang sama, tuang gula, garam, essence rose dan sedikit pewarna merah, masak balik atas api hingga gula dan sagu kering serta berpalut dan tidak melekat pada sudip kayu atau jadi seketul dough besar, terus tuang dalam dulang, ratakan, sejukkan, golekkan atas kelapa, hidangkan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails