bahan-bahan
2 keping boneless chicken tight
1 caw frozen green peas
1 biji capsicum - potong baji
1/2 biji baw besar size xl - potong baji
1 genggam halia - dimayang
5 ulas bawang putih - dimayang
1 sb cili serbuk/paprika
1 sb soft brown sugar
1 caw ketchup tomato
2 caw air
garam, ajinomoto secukup rasa
minyak secukupnya untuk goreng ayam & menumis
1-2 pokok daun sadri - dipotong (optional)
cara-cara
- Ayam dibersihkan, potong 8, garam dan kunyitkan, goreng hingga kuning keemasan, ketepikan
- Tuang miyak secukupnya ke dalam kuali yang sesuai, tumis bawang putih, halia, dan bawang besar hingga naik bau,
- campurkkan pula kacang peas, goreng lagi hingga naik bau harum,
- Letak cili serbuk, goreng seketika,
- tuang ketcup tomato dan taburkan soft browm sugar, goreng seketika, tuang air dan didihkan kuah seketika, masukkan ayam goreng , masak hingga separuh kering masukkan pula capsicum, garam dan ajinomoto, goreng lagi hingga kering dan bau harum, tutup api
- Hidangkan
- Jika guna kacang peas dalam tin, masukkan ia semasa letak capsicum