Monday, February 15, 2010

Pizza

bahan A (bergantung pada size 2-4 keping)
150gm strong flour/bread flour/tepung roti @ steam bread flour/tepung pau
150gm weak flour/tepung gandum biasa
4gm dry inst yeast - 1 1/2 sk
4gm garam - kurang drpd 1 sk
1 tsp extra virgin olive oil @ cooking oil
190ml Luke warm water / air panas pada suhu 40C
cheese dan pizza topping yang disukai

cara-cara
  1. panaskan oven 220C
  2. campurkan minyak dengan air dan garam
  3. gaul rata semua bahan-bahan kecuali cheese & pizza topping
  4. tuang kesemua campuran air tadi serta gaul rata dan uli hingga tidak melekat pada tangan
  5. rehatkan dough sehingga dua kali ganda, bahagi kepada 2-4 bahagian, bulat-bulatkan
  6. canai dough kemudian letak dalam baking tray, rehatkan selama 15 minit, letak pizza sauce bakar selama 15 minit,  hidangkan
Tips (pada sesiapa yang guna oven toaster jenis besar dan microwave oven)
saya tekan dough terus dalam baking tray, bakar separuh masak, keluarkan, sapukan pizza sauce, letak topping yang disukai, taburkan cheese, bakar secukup masak, hidangkan
  • bahan B 
  • 5 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 can diced can tomato - 400gm
  • 1sb dried crush oregano
  • 1sk garam
  • 1/4 sk gula
  • 1/2 sk crush lada hitam olive oil @ minyak masak secukupnya untuk menumis
  • cara-cara
    panaskan minyak, tumis bawang hingga naik bau harum dan sedikit kuning, masukkan oregano kacau sikit, terus masukkan tomato can, letak garam, lada hitan dan gula, masak hingga ia mendidih, padamkan api, sedia untuk disapu pada dough pizza sebelum dibakar
  • Original Pizza Sauce
  • bahan-bahan
  • 1 can tomato - 300gm
  • 1 tbsp extra virgin olive oil
  • 2 pcs fresh basil leaf
  • 1 tsp salt
  • cara-cara
  • campur semua bahan, blend hingga halus, sedia untuk digunakan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails