800gm/3 keping boneless chicken tight or leg - basuh, toskan, belah 4 or 1.2kg/1 ekor ayam - belah 12
garam dan serbuk kunyit secukup rasa
minyak secukupnya untuk menggoreng ayam
bahan B ( blend halus)
10 biji cili kering - potong
1-2 batang serai - potong
1/2" halia - potong
1/4-1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
2 sb cili serbuk - tidak perlu blend
1 sb serbuk kunyit - tidak perlu blend
1 caw ketchup tomato/sos tomato - dimasukkan pertengahan menumis
bahan C
1 caw ketchup tomato/sos tomato
1 caw plain yogurt - boleh juga guna santan atau susu segar atau susu cair
1 sb honey/madu lebah
1 caw frozen kacang hijau mentah
1- 2 pokok ketumbar atau sadri - potong
gula, garam dan ajinomoto secukup rasa
garam dan serbuk kunyit secukup rasa
minyak secukupnya untuk menggoreng ayam
bahan B ( blend halus)
10 biji cili kering - potong
1-2 batang serai - potong
1/2" halia - potong
1/4-1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
2 sb cili serbuk - tidak perlu blend
1 sb serbuk kunyit - tidak perlu blend
1 caw ketchup tomato/sos tomato - dimasukkan pertengahan menumis
bahan C
1 caw ketchup tomato/sos tomato
1 caw plain yogurt - boleh juga guna santan atau susu segar atau susu cair
1 sb honey/madu lebah
1 caw frozen kacang hijau mentah
1- 2 pokok ketumbar atau sadri - potong
gula, garam dan ajinomoto secukup rasa
bahan D (bahan tumis)
1 " kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 senduk sedang minyak untuk menumis
cara-cara
- Gaul ayam dengan kunyit dan garam secukup rasa. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali, goreng ayam hingga kuning keemasan, ketepikan
- Panaskan minyak secukupnya, tumis bahan D hingga naik bau wangi
- masukkan pula bahan B tumis hingga naik bau wangi dan sedikit kekuningan
- tuang pula ketchup tomato goreng lagi hingga masak, garing, pecah minyak dan hingga ia betul-betul masak sepenuhnya.,
- taburkan frozen kacang hijau mentah, kacau lagi, masukkan madu lebah kacau lagi, tuang yogurt, kacau rata
- masukkan ayam goreng dan gaul rata dalam kuali, masak hingga kuahnya pecah minyak dan berpalut pada ayam goreng tadi
- akhir sekali perasa garam, gula dan ajinomoto secukupnya kemudian taburkan daun ketumbar atau daun sadri kacau seketika, tutup api, hidangkan