Monday, May 25, 2009

Mee Kari

Bahan A celur
300gm mee kuning -dicelur sekejap 2 minit dalam air mendidih
100gm meehoon - dicelur dalam air 3 minit dalam air mendidih
500gm taugeh - dicelur 30 saat dalam air mendidih
10 Kacang panjang - potong 1 1/4"

Bahan B tabur
bawang goreng secukupnya
daun bawang & sadri dihiris
1-2 biji cili merah - potong
500gm kerang - rebus 1/2 masak, kupas kulit, ketepikan
5 biji limau kasturi secukupnya
1 fish cake potong nipis
10 biji fish ball rebus atau goreng
5 biji telur - direbus

Bahan C
10 biji bebola tofu pok goreng
500gm isi ayam - potong kecil
300ml pati santan
1 liter air

Bahan D blend @ tumbuk & tumis
1 caw air - untuk blend bawang, bawang putih, cili kering dan belacan
8 biji bawang merah atau 2 biji bawang besar size kecil -blend
5 ulas bawang putih- blend
5-7 cili kering - rendam, blend
belacan sebesar ibu jari - blend
5 sb serbuk kari daging
1sb serbuk cili

Bahan E tumis
2 serai - diketuk
2 pelepah daun kari
2" kulit kayu manis
2 sk garam
1 sk gula
1 senduk sedang minyak untuk menumis
cara-cara

  1. Panaskan satu senduk sedang minyak masak, masukan kayu manis, daun kari goreng beberapa saat hingga wangi, tuangkan bahan D yang telah diblend dengan 1 caw air tadi, campurkan rempah daging, serbuk cili, goreng lebih kurang 15 minit hingga rempah pecah minyak
  2. Taburkan ayam dan serai yang telah diketuk, masak dengan menggunakan api sederhana, renih selama 15-20 minit.
  3. Tuangkan air dan rebus lagi, perlahankan api, masukkan gula, garam, renih lagi selama 15 minit sebelum memasukan kacang panjang, tofu balls dan pati santan, renih lagi selama 10 minit, padamkan api
  4. Sementara itu, celur semua bahan A seperti yang tertera dia atas di dalam air mendidih, celur mee kuning 2 minit, meehon 3 minit, taugeh 30 saat, toskan semua bahan berasingan dalam 3 penapis.
  5. Cadangan hidagan, ambil sedikit meehon yang telah dicelur, mee kuning, masukkan taugeh dan semua bahan B taburkan keatasnya dan hidangkan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails