Hidangan bagi 4 orang
Bahan A - (Penyediaan Bahan Basah & Kering)
500gm Kuey Teow basah – relai2kan supaya ia tidak melekat
Atau
250gm Kuey Teow kering – rebus hingga extended lembut yang dikehendaki, ketepikan
2 sudu besar bawang putih - tumbuk halus
150gm Daun Kuchai – potong 1” panjang + 200gm Taugeh - basuh
1 fish cake empat segi memanjang yg dah siap digoreng – potong jgn terlalu nipis
1 sudu teh rata cili serbuk/paprika (jangan terlalu banyak nanti pedas)
Sos tiram, kicap cap kipas udang, kiub ayam, sos tomato, cuka secukup rasa garam, gula, ajinomoto secukup rasa. Sedikt minyak untuk mengoreng
Bahan B - (Persediaan Kerang, cara-caranya diperenggan No. 1)
500gm Kerang Segar (saya suka sediakan kerang cara sebegini)
Atau
200gm Isi Kerang Segar - dibasuh
Bahan C - (Omelet/Telur Masak Hancur)
2biji Telur + Garam + Sedikit minyak – buat omelet paling lembut, jgn terlalu keras
Bahan D - (Sos Kicap Cili)
Cili Padi atau cili hijua + 1 biji limau kasturi + 3sb Kicap Kipas Udang
Bahan A - (Penyediaan Bahan Basah & Kering)
500gm Kuey Teow basah – relai2kan supaya ia tidak melekat
Atau
250gm Kuey Teow kering – rebus hingga extended lembut yang dikehendaki, ketepikan
2 sudu besar bawang putih - tumbuk halus
150gm Daun Kuchai – potong 1” panjang + 200gm Taugeh - basuh
1 fish cake empat segi memanjang yg dah siap digoreng – potong jgn terlalu nipis
1 sudu teh rata cili serbuk/paprika (jangan terlalu banyak nanti pedas)
Sos tiram, kicap cap kipas udang, kiub ayam, sos tomato, cuka secukup rasa garam, gula, ajinomoto secukup rasa. Sedikt minyak untuk mengoreng
Bahan B - (Persediaan Kerang, cara-caranya diperenggan No. 1)
500gm Kerang Segar (saya suka sediakan kerang cara sebegini)
Atau
200gm Isi Kerang Segar - dibasuh
Bahan C - (Omelet/Telur Masak Hancur)
2biji Telur + Garam + Sedikit minyak – buat omelet paling lembut, jgn terlalu keras
Bahan D - (Sos Kicap Cili)
Cili Padi atau cili hijua + 1 biji limau kasturi + 3sb Kicap Kipas Udang
Bahan E - (Bahan Tabur)
Daun Sadri & Daun Bawang potong , Bawang Goreng, Limau Kasturi serta Cili Merah potong
Cara-cara
Daun Sadri & Daun Bawang potong , Bawang Goreng, Limau Kasturi serta Cili Merah potong
Cara-cara
- Masak air, sementara menunggu air mendidih, basuh sebersih-bersihnya kerang segar tersebut, masukkan kerang dalam bekas yang berpenutup kemudian curahkan air yang sedang mendidih sehingga menutupi keseluruhan permukaan kerang tersebut, tutup dengan penutupnya, biar ia terendam & masak sehingga 1/4 masak selama 5-10 min kemudian buang air panas, kopek kerang tersebut, ketepikan
- Pecahkan telur, masukkan sedikit garam, pukul sikit, panaskan kuali, dgn sedikit minyak , buat & masak telur masak hancur, ketepikan
- Dgn menggunakan kuali yang sama, panaskan minyak secukupnya dalam kuali goreng bawang putih hingga naik bau & sedikit kekuningan, sambil mengacau bahan dalam kuali masukkan sos tiram, kicap, kiub chicken, tomato sos, 1 st cili,1sb cuka, gula, garam & ajinomoto secukupnya kacau sehingga ia naik sedikit minyak kemudian masukkan fish cake, kuetiaw, kerang kacau hingga keseluruhan bahan berpalut,
- Masukkan pula dalam kuali yang berisi kuetiow yang sudah berpalut tadi tabur dengan daun kuchai kacau 1-2min taburkan pula taugeh 1-2min , akhir sekali taburkan telur masak hancur 1-2 min kacau, dalam masa yang sama yang sama masa tabur daun kuchai & taugeh jika kurang kicap tambah lagi biar sampai extended yang dikehendaki goreng lagi 1-2min kemudian tutup api
- Hidang dalam pinggan hidangan dengan taburan bawang goreng, hirisan daun sadri & daun bawang, hirisan cili merah, limau kasturi belah dua, letak satu sebelah pinggan bila nak mula makan perah airnya tabur dalam pinggan & makan dengan sos kicap cili
- Potong cili padi atau cili hijau bulat-bulat, belah dua limau buang bijinya, perah jus limau kasturi, kemudian masukkan kicap kipas udang kacau sedikit, hidangkan.