Sunday, April 4, 2010

Pizza


bahan A (bergantung pada size 2-4 keping)
150gm strong flour/bread flour/tepung roti @ steam bread flour/tepung pau
150gm weak flour/tepung gandum biasa
4gm dry inst yeast - 1 1/2 sk
4gm garam - kurang drpd 1 sk
1 tsp extra virgin olive oil or cooking oil
190ml air panas lebih kurang pada suhu 40C
cheese dan pizza topping yang disukai

cara-cara

  1. panaskan oven 220C
  2. campurkan minyak dengan air dan garam
  3. gaul rata semua bahan-bahan kecuali cheese & pizza topping
  4. tuang kesemua campuran air tadi serta gaul rata dan uli hingga tidak melekat pada tangan
  5. canai dough kemudian letak dalam baking tray, letak pizza sauce
  6. bakar selama 15 minit, hidangkan
  7. Tips (pada sesiapa yang guna oven toaster jenis besar dan microwave oven) sila tekan dough terus dalam baking tray, bakar separuh masak, keluarkan, sapukan pizza sauce, letak topping yang disukai, taburkan cheese, bakar secukup masak
  8. hidangkan
bahan B

1/4-1/2 bawang besar size sederhana - potong dadu
2-3 ulas bawang putih - dicincang
1 can diced can tomato - anggaran 300-400gm
1sb dried crush oregano
1/2-1sk garam
1/2 sk crush lada hitam
olive oil @ minyak masak secukupnya untuk menumis

cara-cara
panaskan minyak, tumis bawang putih & bawang besar hingga naik bau harum dan sedikit kuning, masukkan oregano kacau sikit, terus masukkan tomato, letak garam, lada hitam, masak hingga ia mendidih, padamkan api, sedia untuk disapu pada dough pizza sebelum dibakar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails