250gm butter or margarine
500gm/3 cawan tepung jagung
1 cawan castor sugar or gula - blend
1 penutup vanilla essence
1 biji telur
cherry merah potong cube kecil secukupnya - untuk letak atas kuih
cara-cara
500gm/3 cawan tepung jagung
1 cawan castor sugar or gula - blend
1 penutup vanilla essence
1 biji telur
cherry merah potong cube kecil secukupnya - untuk letak atas kuih
cara-cara
- pukul butter dan castor sugar hingga kembang dan putih dengan mesin
- tuangkan vanilla essence ke dalam telur, pukul sedikit dengan garpu
- kuak-kuak tepung buat lubang ditengahnya tuang adunan butter dan telur tadi gaul rata dengan mesin
- masukkan tepung jagung, gaul dengan mesin hingga lembut serta jadi satu dough lembut yang tidak melekat pada tangan
- sekiranya ia keras, uli lagi hingga lembut supaya senang apabila ditekan dalam acuan kuih semperit
- masukkan sedikit dough ke dalam acuan semperit, tekan dough dalam dulang pembakar secukupnya
- letak satu cube kecil ceri merah atas setiap satu kuih semperit yang masih mentah
- panaskan dahulu oven pada suhu 170C, bakar kuih semperit kurang daripada 15 minit atau hingga secukup masak
- hidangkan
- selebihnya simpan dalam bekas kedap udara
Kuih Semperit - sources recipe from piping pack
ingredients
ingredients
- 250gm butter
- 1 tbsp yellow colour
- 90gm icing sugar
- 1 egg yolk
- 1/4 tsp salt
- 320gm multi-purpose flour
- 120gm corn flour
- 2 tbsp milk
- 1/2 tsp rose essence
- chopped cherry for decoration
preparation
- Cream butter with yellow colour , sugar, icing sugar egg yolk, salt and rose essence until fluffy. Add in milk and mix well.
- Fold in multi-purpose flour and corn flour. Mix until dough become soft and not stick at hand
- Place mixture into pipping tips, Pipe mixture on lightly greased baking tray.
- Decorate with chopped cherry
- Bake in preheated 180C oven for 15 minutes or until golden brown.