Sunday, February 28, 2010

Mee Kari

Bahan A Untuk Celur
300gm mee kuning basah -dicelur sekejap 2 minit dalam air mendidih
100gm meehoon - dicelur dalam air 3 minit dalam air mendidih
500gm taugeh - dicelur 30 saat dalam air mendidih
10 kacang panjang or kacang buncis - potong 1 1/4"
1 ikat sayur sawi - potong (jika suka) celur 1 minit


Bahan B Untuk Tabur
bawang goreng secukupnya
sedikit daun bawang & sadri dihiris or coriander leaf
1-2 biji cili merah - potong
5 biji limau kasturi secukupnya
5 biji telur ayam - direbus
500gm kerang - rebus 1/2 masak, kupas kulit, ketepikan
1 fish cake goreng - potong nipis
10 biji fish ball bulat - jenis rebus atau goreng


Bahan C Untuk Dimasukkan Dalam Kuah
10 biji bebola tofu puff goreng
500gm isi ayam - potong kecil
300ml pati santan
1 liter air

Bahan D Untuk Blend @ Tumbuk & Tumis
1 caw air - untuk blend dengan ramuan dibawah
8 biji bawang merah atau 2 biji bawang besar size kecil -blend
5 ulas bawang putih- blend
5-7 cili kering - rendam,
blend belacan sebesar ibu jari - blend
5 sb serbuk kari daging
1 sb cili serbuk

Bahan E Untuk Tumis
2 serai - diketuk
2 pelepah daun kari
2" kulit kayu manis
2 sk garam
1 sk gula
sedikit ajinomoto
1 senduk sedang minyak masak untuk menumis

cara-cara
  1. Panaskan satu senduk sedang minyak, masukan kayu manis, daun kari, goreng beberapa saat hingga wangi, tuangkan bahan D yang telah diblend dengan 1 caw air tadi, campurkan rempah daging, cili serbuk, goreng lebih kurang 15 minit hingga rempah pecah minyak
  2. Taburkan ayam dan serai yang telah diketuk, masak dengan menggunakan api sederhana, renih selama 15-20 minit.
  3. Tuangkan air dan rebus lagi, perlahankan api, masukkan gula, garam, renih lagi selama 15 minit sebelum memasukan kacang panjang, tofu balls dan pati santan, renih lagi selama 10 minit, padamkan api
  4. Sementara itu, celur semua bahan A seperti yang tertera dia atas di dalam air mendidih, celur mee kuning 2 minit, meehon 3 minit, taugeh 30 saat, toskan semua bahan berasingan dalam 3 penapis.
  5. Cadangan hidangan, ambil sedikit meehon yang telah dicelur, mee kuning, masukkan taugeh dan semua bahan B taburkan keatasnya dan hidangkan

Apple Tart

Pastry
ingredients
1 1/2 cups or 185gm plain flour
100gm chilled unsalted butter
2-3 tbsp chilled water

Fillings
ingredients
2 cooking apple
3 tbsp sugar
1 egg
1/3 cup or 80ml cream
1 tsp vanilla essence


Preparation

  1. Stiff the flour into a bowl, then using just your fingerti@ps , rub the butter into the flour until the mixtures resembles breadcrumbs. Make a well in the centre and add almost all the water. Using a knife mix to a dough, adding more water if necessary. Gather together and turn out onto a sheet baking paper. Press together gently until smooth wrap and chill for 15 minutes. Roll out to fit 23cm 9" loose-bottomed, fluted, flan tin, Line the tin, with the pastry, trimming any, excess. Chill for 20 minutes. Preheat the oven to moderately hot 190C (375C/Gas No. 5)
  2. Line the pastry with a sheet of crumpled baking paper and fill with baking beads or ricer. Bake for 10 minutes, remove the paper and beads, and bake for 15 minutes, until cook on the base and golden around the edge; cool
  3. Peel, core and thinly slice the apples. Arrange in the pastry shell with the slices overlapping, sprinkle with two tablespoons sugar and bake for 15 minutes. Meanwhile , whisk together the egg remaining sugar and the cream. Stir in vanilla essence, then pour carefully over the apples. Bake for 35 minutes, or until the cream mixture has set and is puffed and golden (it will sink down as it cools) Serve hot or at room temperature.

Friday, February 26, 2010

Masak Lemak Kuning Kerang Dengan Rebung


bahan-bahan
  • seketul inst. rebung yang telah direbus - basuh, potong nipis, ketepikan
  • 1 kg kerang segar- basuh, toskan
  • 1 pack kecil inst. coconut milk powder jadikan 200ml santan pekat/pati santan @ 1 kotak kecil fresh cream
  • *7 biji cili padi frozen - blend - ikut pedas
  • *kunyit hidup frozen sebesar ibu jari- blend
  • *1/4 bawang besar size sederhana - blend
  • *2 biji cili merah segar - blend
  • 1/4 keping asam gelugur dr sekeping asam (optional) saya tidak letak
  • 1 batang serai frozen - diketuk
  • 1 helai daun kunyit frozen - potong
  • sedikit garam, gula dan ajinomoto
cara-cara
Jerang 1cm air dalam periuk, bila ia mendidih masukkan kerang dan tutup tudung periuk, apabila 2-3 biji kerang terbuka masak, tutup api, keluarkan isi kerang dari cengkerangnya, ketepikan. Blend semua bahan bertanda* kemudian tuang bahan blend dalam periuk, kemudian masukkan rebung, santan dan isi kerang, asam gelugur, rebus dan timbuk-timbukan santan supaya ia tidak meruap, oleh kerana santan tidak cukup lemak jadi saya tambahkan sedikit fresh cream kebetulan ada stock dalam fridge, kemudian masukkan serai dan daun kunyit, masukkan sedikit gula dan ajinomoto serta garam timbuk lagi hingga ia masak, akhir sekali hidang dengan nasi panas

Maulidur Rasul 12 Rabiul Awal, 1431 Bersamaan 26 February, 2010

Salam Maulidur Rasul dari kami sekeluarga buat semua umat islam, marilah kita sama-sama berselawat keatas nabi dan sebagainya.

Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.

Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.

Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.

Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.

Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.

Thursday, February 25, 2010

Puding Roti Bakar Kismis @ Toasted Bread Pudding With Raisins

bahan-bahan
12 keping roti gardenia -toast/bakar dulu kemudian potong 4-8 bahagian
4 biji telur
160gm or 2/3-1 caw gula - ikut manis, saya guna 2/3 caw gula
400ml or 2 caw santan dari 1 peket kecil serbuk santan + air
300ml or 1 1/2 caw susu segar, susu pekat manis, susu tepung, susu cair, krim segar
1-2 sk vanilla essence
sedikit garam
50-100gm kismis
50gm butter beku - potong untuk tabur ditabur atas puding
1-2 sb gula pasir or secukupnya untuk ditabur atas puding

cara-cara

  1. Toast/bakar roti kemudian potong empat, gris dulang pembakar dan alaskan dengan baking paper, ketepikan
  2. Masukan dalam basin telur, gula pukul sedikit dengan pemukul telur, campurkan santan, susu, essen vanilla, sedikit garam kacau hingga ia cair, kemudian masukkan semua roti yang telah dipotong, gaul rata dengan cecair adunan tadi, tujuannya biar ia lembut dan senang untuk disusun dalam dulang pembakar, kemudian tabur kismis, susun lagi roti, dan tabur balik kismis, biar ia mengembang selama 30 minit hingga secukup kembang,
  3. Sementara menunggu roti mengembang, panaskan oven pada suhu 180C, tingkat no. 2 dari bawah, sebelum bakar, taburkan gula dan ketulan butter beku diatasnya, bakar selama 30-40 minit hingga kuning keemasan, hidangkan

Wednesday, February 24, 2010

Sagu Strawberry Dengan Fresh Cream

bahan-bahan1 liter or 4 caw air
3 sb sagu halus
1/3 caw gula - ikut manis
1 pack kecil fresh cream
secubit garam
1 pack buah strawberry - potong dua

cara-cara

  1. Rebus air hingga mendidih, taburkan sagu, masak selama 5 minit, tutup periuk dan api, biar ia jernih selama selama 10 minit atau lebih, tapis, basuh dengan air, ketepikan
  2. Gaul sagu dengan gula secukup manis dengan secubit garam, masukkan fresh cream dalam sagu kemudian gaul rata, tuang sebahagian sagu ke dalam mangkuku, susun buah strawberry yang di potong secukupnya, hidangkan atau sejukkan dalam refrigerator

Gratin

Bahan A - Rebus
500gm italian penne macaroni – rebus dalam air mendidih, ikut extended yang dikehendaki

Bahan B - Potong & Tumis
3-4 sausage beef or chicken – potong bulat, jgn terlalu nipis
1 biji bawang besar – potong panjang
3 ulas bawang putih –dicincang
150gm of 1 pack cendawan
1 cube chicken or 2 sb powder chicken cube
sedikit garam & grind black pepper
olive oil, mentega atau minyak masak


Homemade White SauceBahan C
100gm butter
50gm tepung gandum
1 litter susu segar , fresh cream, evaporated milk or susu tepung
sedikit garam & grind black pepper
Bahan D - Tabur
1 keping roti putih - blend jadikan serbuk roti/bread crumb

Cara-cara
  1. Bahan A - Rebus penne macaroni dalam air mendidih selama 12 minit atau ikut instruction masa yang ditentukan dalam pack macaroni, saya suka rebus keras kerana orang italy pun suka rebus macam itu., bila sudah masak tos dalam penapis supaya airnya keluar dan ketepikan
  2. Bahan B - Panaskan olive oil, butter or oil, tumis bawang putih cincang hingga sedikit sahaja kekuningan, diikuti sausage kemudian masukkan bawang besar biar ia layu sedikit sahaja, lepas itu mushroom, udang, cube ayam salt & pepper secukupnya, biar mushroom layu sedikit sahaja,tutup api dan ketepikan
  3. Bahan C - Buka api, terus letak butter dalam kuali/ frying pan, biarkan ia cair sedikit, masukkan tepung gandum kacau dengan senduk/pemukul telur, kacau rata lebih kurang sedikit berbuih, masukan pula sedikit demi sedikit susu kacau dengan senduk atau pemukul telur, hingga habis, masukkan pula salt & pepper, bila ia pekat sikit sahaja, tuangkan pula bahan B yang telah dimasak tadi kacau rata diikuti dengan bahan A yang telah direbus tadi kacau rata, masak 1-2 minit pun boleh, jika tidak masak pun boleh, gaul rata, tuangkan kesemua bahan masak tadi ke dalam tin pembakar yang dilapis dengan tracing paper/baking paper, jika guna non stick baking pan tidak perlu baking paper or bekas kaca, casserole
  4. Bahan D – Tabur semua sebuk roti, diatas keseluruhan permukaan gartin dalam tin pembakar
  5. Bakar dalam oven pada suhu 200C, lebih kurang15-30minit, letak tin pembakar di tingkat No. 2 dari bawah, bakar hingga keseluruhan permukaan sebuk roti itu jadi perang lembut, padamkan api, keluarkan dari oven, hidangankan, sesuai dimakan ketika panas sahaja

Tuesday, February 23, 2010

Sagu Tembikai Susu, Strawberry Dengan Susu Segar atau Santan

bahan-bahan
1 liter or 4 caw air
3 sb sagu halus
500ml santan cair atau susu segar
1/3 caw gula
secubit garam
1 helai daun pandan disimpul
400gm tembikai susu - buang kulit, potong dadu 1/2cm
6-7 biji buah strawberry
ketulan ais atau ice shaved secukupnya

cara-cara

  1. Rebus air hingga mendidih, taburkan sagu, masak selama 5 minit, tutup periuk dan api, biar ia jernih selama selama 10 minit atau lebih, tapis, basuh dengan air, ketepikan
  2. Masak santan atau susu segar, gula , secubit garam dan daun pandan hingga mendidih, padamkan api, sejukkan ikut suhu bilik, masukkan tembikai susu, sagu, strawberry dan air santan yang bergula tadi, gaul rata, hidangkan segera bersama ketulan ais 2-3 ketul atau ais sagat/ice shaved apabila hendak makan.

Monday, February 22, 2010

Simple Mixed Vegetable Porridge With Broccoli & Scallops

dari dapur saya hari ini, sesuai dimakan ketika panas, terutama sekali orang kurang sihat dan kanak-kanak

bahan-bahan
2 caw nasi putih @ 120gm beras dibuat bubur nasi pekat-pekat
1000ml air
1/2-1 broccoli - potong
1/4 caw frozen kacang peas
1/4 caw frozen jagung
1/2 biji carrot segar - potong
1" halia - dimayang memanjang
1 sk garam - secukup rasa
5-7 keping fresh scallops/isi siput - potong dadu
1 sb chicken cube powder - optional

cara-cara
Ambil periuk, masukkan nasi dan letak air secukupnya, masukkan sekali semua bahan-bahan kecuali scallop, rebus bubur hingga secukup masak, masukkan scallop renih 2-3 minit hingga secukup masak, sedia untuk dihidangkan

Sepuluh Surah Mujarab Dari Nabi Muhammad SAW Hadiah Bagi Yang Belum Mengetahui Untuk Diamalkan

kiriman dari seorang kawan untuk diamalkan dan dimunafaatkan bersama
"Dimulai Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Pernyayang"

Sepuluh Surah Mujarab Dari Nabi Muhammad SAW

1. SURAH AL FATIHAH
Amalkan membaca Surah Al-Fatihah semasa hendak tidur diikuti dengan membaca Surah Al-Ikhlas 3 kali, Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas. Insya'Allah akan aman tenteram dan terjauh daripada gangguan syaitan dengan izin Allah s.w.t, satu lagi solat lima waktu jangan dilupakan.

2. SURAH YAASIN
Telah bersabda Rasulullah s.a.w., sesungguhnya bagi setiap sesuatu itu ada hati, dan hati Al-Qur'an ialah Surah Yaasin iaitu jantung Al-Qur'an. Sesiapa yang membaca Surah Yaasin, nescaya dituliskan oleh Allah pahala menyamai sepuluh kali membaca Al-Qur'an seluruhnya. (Hadis riwayat At-Tarmizi dari Anas r.a.) Rasulullah s.a.w. juga bersabda : Surah Yaasin dinamakan di dalam kitab Taurat dengan sebutan "At-Mu'ammah" (yang umum), yang mengumumkan pembacanya dengan kebaikan dunia dan akhirat, menanggung segala bala baik dari kesusahan di dunia mahu pun akhirat. Pembaca juga akan dilindungi dari setiap keburukan dan kejahatan serta segala hajat dan kemahuan akan Allah kabulkan. Jika dibaca dalam satu malam semata-mata mengharapkan keredaan Allah, nescaya Allah akan mengampunkan dosanya. (Hadis riwayat Malik, Ibnu-Sunni dan Ibnu Hibban). Surah Yaasin ni juga jika diamalkan, akan terselamatlah kita dari kehausan di hari KIAMAT.
3. SURAH AT-DHUHAN
Dibaca sekali pada malam Jumaat agar kita terselamat dari huru hara di Padang Mahsyar.

4. SURAH AL-WAQI'AH
Menurut beberapa hadis Rasulullah s.a.w., mereka yang mengamalkan membaca Surah Al-Waqi'ah pada tiap-tiap malam, insya'Allah tidak akan merasai kepapaan. Mereka yang membacanya sebagai wirid, insya'Allah akan beroleh kesenangan selama-lamanya.
5. SURAH AL-KHAUTHAR
Sesiapa yang mengamalkan membaca surah ini sebanyak 1,000 kali, maka Allah s.w.t. insya'Allah Allah makhbulkan hajatnya. Sesiapa yang membaca 1,000 kali juga selepas solat Isyak hingga dia tertidur insha`Allah makhbulkan doanya pula.

6. SURAH AL-KHAAFIRUUN
Sesiapa yang membaca Surah Al-Khaafiruun, maka bandingannya seperti membaca seperempat Al-Qur'an, disamping terlepas dari syirik, terjauh dari godaan syaitan dan terlepas dari peristiwa yang mengejutkan (Riwayat At-Tarmizi). Sebelum tidur, bacalah surah ini agar kita mati dalam iman serta membersihkan kotoran dalam diri kita.

7. SURAH AL-MULK
Sebuah lagi Surah dari Al-Qur'an iaitu Surah Al-Mulk mempunyai fadilat dan faedah yang amat besar bagi sesiapa yang mengamalkan membacanya. Menurut beberapa hadis Rasulullah s.a.w., mereka yang mengamalkan membaca akan surah ini, akan mendapat syafaat dan keampunan dosa-dosanya. Mereka yang membacanya pada setiap malam, insya'Allah, akan terselamat dari azab kubur..

8. SURAH AL-IKHLAS
Rasulullah s.a.w. pernah bersabda kepada isteri kesayangan baginda, Siti Aisyah, antara mafhumnya : "Wahai Aisyah isteri ku, sebelum kamu tidur, khatamlah dulu Al-Qur'an." Siti Aisyah lalu berkata, "Wahai suami ku, saya tidak mampu khatam Al-Qur'an sebanyak 30 juzuk itu." Apabila mendengar kata-kata Siti Aisyah tersebut, Rasulullah s.a.w. sambil tersenyum lalu menjawab, "Barangsiapa yang membaca 3 kali sebelum tidur, seolah-olah ia telah khatam Al-Qur'an keseluruhannya. " Dari Rasulullah s.a.w.. pernah bersabda kepada Saidina Ali r.a., "Sesiapa hendak pergi musafir, kemudian ketika dia hendak meninggalkan rumahnya, ia membaca surah Al-Ikhlas 11 kali, maka Allah memelihara rumahnya sampai ia kembali. Ibnu Said Al-Khanafi menerangkan : "Surah ini dinamakan Surah Al-Ikhlas, ertinya bersih atau lepas. Maka barang siapa yang membacanya dan mengamalkannya dengan hati yang ikhlas, maka ia akan dilepaskan kesusahan duniawi, dimudahkan di dalam gelombang sakratulmaut, dihindarkan dari kegelapan kubur dan kengerian hari kiamat."
9. SURAH AL-FALAQ
Siti Aisyah menerangkan : "Bahawa Rasulullah s.a.w. pada setiap malam apabila hendak tidur, Baginda membaca Surah Al-Ikhlas, Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas lalu ditiupkan pada kedua telapak tangan, kemudian disapukan keseluruh tubuh dan kepala. Barang siapa terkena penyakit kerana perbuatan syaitan hendaklah membaca Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebanyak 41 kali selama 3 hari, 5 hari atau 7 hari berturut-turut. Barang siapa yang takut akan godaan syaitan bacalah Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebanyak 100 kali.
Atau Perbanyakkan dan Lebihkan baca Ayatul Kursyi yang sedia ada dalam Surah Al-Baqarah dari Ayat 255, 285, 286, baca sampai rasa tenang fikiran, tenteram dan senang hati, kemudian berhentilah, saya sendiri pergi belajar dengan perkim berkenaan bab diatas dan satu lagi solat lima waktu jangan sekali-kali diabaikan dan dilupakan-myaida

10. SURAH AN-NAS
Surah An-Nas adalah surah yang terakhir (ke-114) dalam Al-Qur'an. Nama An-Nas diambil dari kata An-Nas yang berulang kali disebut dalam surah ini yang bermaksud manusia. Surah ini termasuk dalam golongan surah makkiyah. Isi surah ini adalah bagi menganjurkan manusia memohon perlindungan kepada Allah dari godaan syaitan baik yang berasal dari golongan manusia mahu pun jin. Surah An-Nas ini juga adalah penerang hati

Sunday, February 21, 2010

Chawan Mushi

bahan A ( hidang untuk 2 caw sahaja)
  • 1 biji telur ayam grade A atau L
  • 170ml air
  • 1/2 tsp hondashi (tdk letak pun ok)
  • 1/2 sk kicap cair jepun @ kicap cair cina
  • 1/4 sk garam
bahan B

  • 50gm isi ayam - potong 4 nipis atau dadu
  • 2 ekor udang - kupas & buang urat tengahnya, basuh ketepikan (sy guna cuma 4 ekor udang, tdk letak isi ayam)
  • 1-2 fresh/dried shiitake mushrooms/cendawan hitam - basuh, rendam dlm air sejuk bkn air panas, nanti liat belah dua
  • 2 keping carrot - untuk hiasan (optional)
  • 1sb wakame seaweed @ secekak kecil bayam ranggup/bayam jepun/spinach @ apa2 jenis sayuran hijau yang disukai - preheat atau rebus 1 mint, basuh sikit, perah sikit, potong
cara-cara

  1. pecahkan telur, kacau hingga telur sebati sahaja dengan pemukul telur, kemudian campur semua bahan A, kacau sahaja dengan pemukul telur lagi hingga telur sebati,
  2. sediakan 2 biji heatproof ceramic teacups or pyrex glass containers sahaja, bahagi bahan B kepada dua bahagian, susun ke dalam heatproof cups, kemudian tuang separuh adunan dalam tea cup tersebut dan tuang separuh lagi dalam bekas lagi satu,
  3. sediakan periuk tutup kaca yang sesuai, letak sedikit air lebih kurang 1/2-1" tinggi air,
  4. letak tea cup tadi dan letak sebatang kayu kecil atau chopstick dihujung periuk, tujuannya sekat tudung periuk sentiasa terbuka sedikit dan bila tutup tudung periuk pun jangan terlalu rapat, bukakan sedikit, masa kukus buka sedikit tudung periuk itu,
  5. masak guna high heat/api paling kuat sekali selama 1 minti sahaja terus perlahankan api paling kecil sekali, masak selama 13 minit dan secukup masak,
  6. akhir sekali periksa cucuk dengan lidi, kalau ia tidak melekat pada lidi bermakna ia dah masak
  7. hidangkan

Simple Mixed Vegetable & Silk Tofu Porridge

dari dapur saya hari ini, kata orang melayu, vegetables prridge, orang cina pula panggil vegetarian porridge sesuai dimakan ketika ia masih lagi panas untuk orang kurang sihat mahupun orang sihat, terutama sekali kanak-kanak


bahan-bahan
2 caw nasi putih @ 120gm beras dibuat bubur nasi pekat-pekat
1000ml air
1/2 - 1 ketul tofu jenis paling lembut/silk soft tofu - potong dadu
1/4 caw frozen kacang peas
1/4 caw frozen jagung
1/2 biji carrot segar - potong
1" halia - dimayang memanjang
1 sk garam - secukup rasa

cara-cara
Ambil periuk, masukkan nasi dan letak air secukupnya, masukkan sekali semua bahan-bahan kecuali tofu, rebus bubur hingga secukup masak, masukkan tofu renih 1-2 minit hingga secukup masak, sedia untuk dihidangkan , jika suka hias dengan sedikit tofu yang telah direbus sedikit dalam air panas atau dipanaskan/preheat dalam microwave oven, hidangkan

Saturday, February 20, 2010

Pudding Caramel With Fresh Milk

bahan A Pudding based
6 biji telur ayam
500ml susu segar
1/2 caw. gula putih
1 penutup vanilla essence
1/4-1/2 sk garam - secukup rasa

bahan B Caramel
1/4 caw. gula
4 sudu air

Cara-cara


  1. Campurkan semua Bahan A didalam pengisar (blender) atau sebatikan dengan pemukul telur, adun hingga sebati.
  2. Sambil itu panaskan gula untuk di jadikan kuah caramel di atas api kecil hingga sedikit kekuningan sahaja jangan keterlaluan nanti pahit pula rasanya, kemudian masukkan air panas masaklah ia hingga berbuih seakan sedikit pekat.
  3. Masukkan kuah caramel ke dalam bekas kaca jernih dan di ikuti Bahan A yang telah dikisar hingga sebati tadi dan tuang perlahan-lahan disekeliling acuan yang hendak dikukus dan kukuslah menggunakan api sederhana sehingga masak. Uji menggunakan lidi, pisau atau garpu di tepi mahupun ditengah puding tersebut jika tidak melekat bermakna ia sudah masak.
  4. Simpan didalam peti sejuk.
  5. Cara menghidangkannya keluarkan sekeliling dan tepi puding menggunakan pisau butter macam cara mengeluarkan kek yang sudah di masak. Terbalikkan puding tersebut yang bercaramel mestilah diatas, potong ikut suka. Rasa puding menjadi lebih sedap jika disimpan/dibiarkan semalaman didalam peti sejuk.

Keropok Lekor

bahan-bahan
400gm ikan mackerel/kembung/temenung @ apa-apa jenis ikan - fellet, buang tulang, korek dengan sudu isinya, buang kulitnya, blend halus
150-200gm tepung ubi kayu/sagu/tapioca flour
garam, ajinomoto secukupnya
segenggam ketulan ice - blend, untuk uli

cara-cara
lepas blend ikan, masukkan tepung ubi,garam, ajinomoto, uli dengan ice yang telah diblend sedikit demi sedikit hingga menjadi satu bola doh, uli lembut, agak-agaklah lembutnya, jgn terlalu lembut dan terlalu keras, kemudian bentukkan seperti keropok lekor, rebus dalam air mendidih tidak perlu letak garam nanti keluar semua pati air ikan, bila terapung angkat dan toskan, boleh dimakan begitu saja atau digoreng dengan minyak penuh hingga kuning keemasan.

Keropok Lekor
resipi dari jiya 14sept member myresipi.com katanya, Resipi dari nenek. Bahan² lebih kurang sama dengan resipi keropok lekor lain cuma ada beberapa bahan tambahan... Cara membuat pon agak lain skit..
Bahan-bahan ( - )
1kg ikan selayang/ kembung
5-10 ulas bawang putih
1kg tepung ubi/kanji
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Garam secukup rasa
Perasa
Air
Cara-cara
  1. Asingkan isi ikan dari tulang.
  2. Kemudian blender isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air. Terpulang samada nak blender kasar atau halus kemudian tuang kedalam bekas.
  3. Masukkan sedikit garam, perasa, serbuk penaik dan tepung. Gaul sehingga tidak lekat pada tangan. Kalo lekat, tambah tepung kanji lagi. Adunan jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembik. Sedang² ler asal boleh uli...
  4. Sapukan tangan dengan sedikit minyak. Ambil sedikit adunan dan hempaskan ke atas meja bersih agar adunan mampat dan lembut (kalo ada yang nak release tension bleh la sambil²... Hehehehe). Barulah uli bentuk memanjang. Kalo ada mesin adunan yang sesuai tak perlu la hempas yer...
  5. Dalam periuk, didihkan air bersama sedikit minyak agar keropok lekor tidak lekat antara satu sama lain. Kemudian masukkan keropok lekor tadi. Keropok lekor akan terapung di permukaan air apabila dah masak.
  6. Bila dah timbul angkat dan tos. Sejukkan dan potong ikut citarasa memasing. Goreng dan siap untuk dihidangkan.

Simple Mixed Porridge

bahan-bahan
2 caw nasi putih @ 120gm beras dibuat bubur nasi pekat-pekat
1000ml air
1 ketul boneless chicken breasts or tight - potong dadu
segenggam isi udang segar
1sb chicken cube powder (optional)
1/4 caw frozen kacang peas
1/4 caw frozen jagung
1/2 biji carrot segar - potong
1" halia - dimayang memanjang
2 keping cendawan hitam - basuh,rendam dalam air, potong nipis, ketepikan
garam secukup rasa
1 biji telur - pukul sedikit

cara-cara
Ambil periuk, masukkan nasi dan letak air secukupnya, masukkan sekali semua bahan-bahan kecuali telur & udang, rebus bubur hingga secukup masak, masukkan udang renih 1-2 minit hingga secukup masak, taburkan telur di atasnya, biar 1 minit, tutup api, sedia untuk dihidang

Breaded Fried Sardines Fish Fillet

bahan-bahan
3 ketul isi ikan sardin jepun /fish fillets
tepung jagung secukupnya
1 biji telur – pukul sikit
bread crumb dari 2-3 keping roti gardenia – blend jgn terlalu halus, ketepikan minyak untuk menggoreng secukupnya


cara-cara
  1. Celup fish fillet dengan tepung jagung, diikuti dengan telur dan akhir salut dengan serbuk roti, ulangi hingga habis
  2. Panaskan minyak penuh secukupnya, goreng dan balikan hingga ia hingga kuning keemasan, angkat dan hidangkan

Tuesday, February 16, 2010

Easy Carbonated Soda Water Cake

Ingredients

  • 200gm inst pancake flour
  • 50gm sugar
  • 4 tbsp cocoa powder (you can add more if you like)
  • 1 egg
  • 100-200ml plain soda water without sugar/carbonated soda water - schweppes brand or others
  • 2 tbsp coffee oil (optional)
  • 4tbsp coking oil (you can add double oil to make more wet & super moist cake)
  • 1 tsp vanilla essence (optional)
  • 50gm raisin or dried mixed fruit
  • a pinch of salt (optional)
  1. Sift dry ingredients into a large mixing bowl. Add remaining ingredients and mix with a large spoon until smooth. Spoon into a greased and floured baking pan. Bake at 350F or 175C for 30-45 minutes. Topping with e`clairs chocolate liquid or dust with powdered sugar if you desired
  2. if use instant chocolate or vanilla flavour cake mix, just ignore the cocoa powder or vanilla essence & sugar
  3. only add egg, oil & plain carbonated soda water without sugar & raisin or dried mixed fruit

Monday, February 15, 2010

Pizza

bahan A (bergantung pada size 2-4 keping)
150gm strong flour/bread flour/tepung roti @ steam bread flour/tepung pau
150gm weak flour/tepung gandum biasa
4gm dry inst yeast - 1 1/2 sk
4gm garam - kurang drpd 1 sk
1 tsp extra virgin olive oil @ cooking oil
190ml Luke warm water / air panas pada suhu 40C
cheese dan pizza topping yang disukai

cara-cara
  1. panaskan oven 220C
  2. campurkan minyak dengan air dan garam
  3. gaul rata semua bahan-bahan kecuali cheese & pizza topping
  4. tuang kesemua campuran air tadi serta gaul rata dan uli hingga tidak melekat pada tangan
  5. rehatkan dough sehingga dua kali ganda, bahagi kepada 2-4 bahagian, bulat-bulatkan
  6. canai dough kemudian letak dalam baking tray, rehatkan selama 15 minit, letak pizza sauce bakar selama 15 minit,  hidangkan
Tips (pada sesiapa yang guna oven toaster jenis besar dan microwave oven)
saya tekan dough terus dalam baking tray, bakar separuh masak, keluarkan, sapukan pizza sauce, letak topping yang disukai, taburkan cheese, bakar secukup masak, hidangkan
  • bahan B 
  • 5 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 can diced can tomato - 400gm
  • 1sb dried crush oregano
  • 1sk garam
  • 1/4 sk gula
  • 1/2 sk crush lada hitam olive oil @ minyak masak secukupnya untuk menumis
  • cara-cara
    panaskan minyak, tumis bawang hingga naik bau harum dan sedikit kuning, masukkan oregano kacau sikit, terus masukkan tomato can, letak garam, lada hitan dan gula, masak hingga ia mendidih, padamkan api, sedia untuk disapu pada dough pizza sebelum dibakar
  • Original Pizza Sauce
  • bahan-bahan
  • 1 can tomato - 300gm
  • 1 tbsp extra virgin olive oil
  • 2 pcs fresh basil leaf
  • 1 tsp salt
  • cara-cara
  • campur semua bahan, blend hingga halus, sedia untuk digunakan

Sunday, February 14, 2010

Pizza

bahan-bahan (bergantung pada size 2-4 keping)
150gm strong flour/bread flour/tepung roti @ steam bread flour/tepung pau
150gm weak flour/tepung gandum biasa
4gm dry inst yeast - 1 1/2 sk
4gm garam - kurang drpd 1 sk
1 tsp extra virgin olive oil @ cooking oil
190ml Luke warm water / air panas pada suhu 40C
cheese dan pizza topping yang disukai


cara-cara
  1. panaskan oven 220C
  2. campurkan minyak dengan air dan garam
  3. gaul rata semua bahan-bahan kecuali cheese & pizza topping
  4. tuang kesemua campuran air tadi serta gaul rata dan uli hingga tidak melekat pada tangan
  5. canai dough kemudian letak dalam baking tray, letak pizza sauce
  6. bakar selama 15 minit, hidangkan
Tips (pada sesiapa yang guna oven toaster jenis besar dan microwave oven)
saya tekan dough terus dalam baking tray, bakar separuh masak, keluarkan, sapukan pizza sauce, letak topping yang disukai, taburkan cheese, bakar secukup masak, hidangkan


Pizza Sauce
bahan-bahan
5 ulas bawang putih - dicincang
1 can diced can tomato - 400gm
1sb dried crush oregano
1/2-1sk garam
1/4 sk gula
1/2 sk crush lada hitam
olive oil @ minyak masak secukupnya untuk menumis

cara-cara
panaskan minyak, tumis bawang hingga naik bau harum dan sedikit kuning, masukkan oregano kacau sikit, terus masukkan tomato can, letak garam, lada hitan dan gula, masak hingga ia mendidih, padamkan api, sedia untuk disapu pada dough pizza sebelum dibakar

Yellow Peach Lassi

bahan-bahan
3/4 caw or 185gm yogurt
2 caw or 250ml air
4 sb gula
secubit-dua garam
2 biji buah peach dalam tin/ fresh peach
secubit-dua garam

cara-cara
masukkan semua bahan kedalam blender atau food processor. Blend selama1-2 minit sehingg sebati dan berbuih, hidang bersama ketulan ais

Lychee Lassi



bahan-bahan
3/4 caw or 185gm yogurt
2 caw or 250ml air (saya guna juga air lychee tin)
2-4 sb gula - ikut manis
10 biji buah lychee tin/ fresh lychee - (lebih pun ok)
secubit-dua garam

cara-cara
masukkan semua bahan kedalam blender atau food processor. Blend selama1-2 minit sehingg sebati dan berbuih, hidang bersama ketulan ais

Saturday, February 13, 2010

Butter Raisin Muffin Buns

bahan-bahan (17 biji)
200gm hand made cake mix flour (ready made pancake mix flour without sugar)
100gm butter
50gm sugar
1sk baking powder
100gm butter
sedikit garam
1 biji telur -dipukul sedikit
1 sk vanilla essence
1 sk pewarna kuning
4 sb ready made plain soda water without sugar
70gm kismis hitam
sedikit garam


cara-cara
  1. panaskan ketuhar 200C
  2. gaul rata tepung, gula, garam dan baking powder
  3. masuk butter gaul hingga menjadi serbuk roti
  4. pukul sedikit telur,essence vanilla dan pewarna kuning, tuang terus ke dalam tepung, gaul hingga rata
  5. letak pula soda water gaul hingga sebati
  6. campur kismis hitam gaul hingga berpalut
  7. sediakan baking tray, letak baking paper size sebesar baking tray
  8. jemput-jemputkan dough satu per satu ke dalam baking tray
  9. bakar hingga kuning keemasan selama 10-15 minti bergantung pada size
  10. hidangkan

Kuih Cekmek Molek


bahan-bahan (12 biji)
300gm ubi keledek @ ubi kentang
35gm @ 1/4 caw tepung gandum
50ml @ 1/4 caw air panas
sedkit garam
gula secukupnya
minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara-cara
kupas kulit ubi, basuh dan terus bungkus kemas dalam plastic wrap, preheat selama 5 minit, lecek ubi keledek, letak garam, masukkan tepung gaul dengan ubi keledek hingga ia bersatu, tuang air panas, gaul lagi hingga jadi sebiji doh, bahagikan kepada 12 bahagian, bulatkan, leperkan, letak satu sudu kecil gula ditengahnya, tutup doh dalam bentuk bujur, tekan dengan hujung jari sehingga kemas, ulangi hingga habis, goreng dalam minyak penuh dengan menggunakan api sederhana hingga kuning keemasan, hidangkan

bahan-bahan (masak resipi ini seperti dlm gbr)
300gm ubi keledek @ ubi kentang
70gm @ 1/2 caw tepung gandum
sedikit garam
gula secukupnya

Cara-cara
Kupas ubi, potong-potong, rebus atau kukus hingga lembut, toskan dalam penapis dan buang kesemua air rebusannya, lecek ubi, masukkan sedikit garam dan gaul rata, campurkan tepung, uli hingga lembut, bahagi kepada beberapa bahagian yang disukai, bentuk bulat, leperkan, letak secukup gula ditengahnya, tutup atau bungkus dengan kemas supaya gula tidak berterabur apabila digoreng nanti, bentuk dan bujurkkan doh, goreng dalam minyak penuh hingga kuning keemasan dengan menggunakkan api sederhana perlahan, toskan dan hidangkan

Cekmek Molek
ambil dari blog citarasawan, source makyong member myresipi.com
Bahan-bahan
2 cawan ubi keledek di rebus dan dilecek
1 cawan tepung gandum
gula
minyak untuk menggoreng

Cara-cara
  1. Gaulkan ubi dengan tepung sehingga menjadi doh yang lembut
  2. Bahagikan kepada 12 bahagian. Buatkan bentuk bulat.
  3. Leperkan doh adi. Kemudian masukkan 1 sudu kecil gula- kalau tak mahu manis boleh kurangkan sukatannya.
  4. Doh tadi ditutup rapat dan bentukkan bujur.
  5. Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana sehingga masak/perang.

Friday, February 12, 2010

Puding Agar-Agar Telur Dengan Susu Segar

instant agar-agar serbuk bergantung pada brand, sila ikut sukatan air dan gula yang tertera dalam peket tersebut.

bahan-bahan (6 biji)

  • 5gm inst. agar-agar powder + 60gm gula + 250gm susu segar } mixed ketepikan
  • 1 biji kuning telur + 1/2 sk vanilla essence + 1/2 sk warna kuning + secubit garam + 50ml susu segar/air} mixed, ketepikan
cara-cara

  1. masukkan bahan-bahan ke dalam saucepan seperti instant agar-agar powder, gula, gaul rata dulu, tuang susu kacau rata, masak hingga mendidih,
  2. tutup api,
  3. tuang kuning telur yang telah dibancuh dengan vanilla essence, pewarna kuning dan garam, kacau rata,
  4. tuang dalam acuan yang disukai, bekukan, hidangkan,
  5. kalau letak sekali putih telur pun boleh juga, sila tambah lagi 50ml susu segar/air
  6. saya guna putih dan kuning telur dari sebiji telur dan saya letak air 100ml

Thursday, February 11, 2010

Agar-Agar Nenas

instant serbuk agar-agar bergantung pada brand, cuma ikut sukatan air dan gula yang tertera dalam peket tersebut.

bahan-bahan (4 biji)
5gm inst. agar-agar powder
70gm gula
300ml air
70gm nenas - potong cube
secubit garam
pewarna kuning secukupnya

cara-cara

gula dan agar-agar digaul rata didalam saucepan, kemudian tuang air, kacau rata-rata, masukan nenas, garam, nyalakan api, rebus agar-agar hingga nenas secukup masa, letak beberapa titik warna kuning, rebus seketika, padamkan api, tuang dalam acuan, sejukkan, hidangkan

Wednesday, February 10, 2010

Ayam Masak Merah


bahan-bahan
2 keping boneless chicken tight
1 caw frozen green peas
1 biji capsicum - potong baji
1/2 biji baw besar size xl - potong baji
1 genggam halia - dimayang
5 ulas bawang putih - dimayang
1 sb cili serbuk/paprika
1 sb soft brown sugar
1 caw ketchup tomato
2 caw air
garam, ajinomoto secukup rasa
minyak secukupnya untuk goreng ayam & menumis
1-2 pokok daun sadri - dipotong (optional)

cara-cara
  1. Ayam dibersihkan, potong 8, garam dan kunyitkan, goreng hingga kuning keemasan, ketepikan
  2. Tuang miyak secukupnya ke dalam kuali yang sesuai, tumis bawang putih, halia, dan bawang besar hingga naik bau,
  3. campurkkan pula kacang peas, goreng lagi hingga naik bau harum,
  4. Letak cili serbuk, goreng seketika,
  5. tuang ketcup tomato dan taburkan soft browm sugar, goreng seketika, tuang air dan didihkan kuah seketika, masukkan ayam goreng , masak hingga separuh kering masukkan pula capsicum, garam dan ajinomoto, goreng lagi hingga kering dan bau harum, tutup api
  6. Hidangkan
  7. Jika guna kacang peas dalam tin, masukkan ia semasa letak capsicum

Tuesday, February 9, 2010

Nasi Goreng Campur

dari dapur saya hari ini, sesuai dimakan ketika panas, sayur-sayuran boleh juga diganti dengan frozen mixed vegetable

bahan-bahan
2-3 caw nasi
2 biji telur
segenggam isi udang
segenggam kacang peas
segenggam jagung frozen
2 biji cili padi - diketuk
1-2 ulas bawang putih - dicincang atau diketuk
1/2 leek/spring onion besar atau bawang besar - potong
1/2 red capsicum/cili benggala merah atau cili hijau - potong
1/2 carrot - potong
1 sausage - potong nipis
garam, crush lada hitam, chicken cube powder, oyster sauce, ajinomoto, kicap cair secukup rasa
minyak secukupnya untuk menumis

cara-cara
Panaskan kuali, tuang minyak secukupnya, tumis bawang putih, leek dan cili padi hingga naik bau, tuang pula oyster sauce, kicap cair, goreng seketika, masukkan green peas, sausage, udang, carrot, capsicum, cube chicken powder, ajinomoto dan garam secukup rasa, goreng lagi hingga secukup masak, masukkan nasi goreng hingga nasi masak, kuak-kuakan nasi buat lubang ditengahnya, pecahkan telur, pukul sikit, letak sedikit minyak, masukkan telur, kacau2 jadikan telur masak hancur terus gaul rata dengan nasi, masak seketik, tutup api, hidangkan

Mochi


bahan-bahan
  • 8 pcs inst. dried mochi/glutinous cakes or ganti dengan 1 3/4 caw tepung pulut + 2/3 air
  • 8 sb gula pasir or soft brown sugar or kedua-duanya sekali
  • 8 sb inst. roasted soya bean powder/ serbuk kacang soya atau hijau - digoreng tanpa minyak, blend halus
cara-cara
  1. campurkan gula, soft brown sugar dan serbuk kacang soya atau hijau gaul rata, rebus air secukupnya agak-agak mochi itu tenggelam, bila air mendidih, padamkan api, letak mochi dalam air mendidih, tutup periuk seberapa segera, biar ia terendam seketika sampai ia lembut, keluarkan dan toskan, golek-golekan atau bedak-bedakakn atas serbuk campuran tadi, hidangkan
  2. tips, sekiranya tiada instant mochi cake anda boleh ganti dengan, bahan-bahannya seperti berikut 1 3/4 tepung pulut + 2/3 air, dibancuh seperti buat buah melaka, bulatkan atau potong empat segi, leperkan, size sebesar abuk-abuk tepung gomak kemudian bolehlah direbus dalam air panas mendidih hingga timbul angkat, gaul dengan campuran kacang & gula tadi, other option anda boleh juga mengukus tepung tersebut, sekiranya hendak kukus, agak-agaklah bancuhannya itu lembutkan sedikit, bila sudah masak bolehlah digaul dengan serbuk kacang soya atau serbuk kacang hijau yang telah disaring secukupnya, kemudian blend hingga halus, campur gula pasir atau soft brown sugar secukupnya, hidangkan

Monday, February 8, 2010

Meehoon Goreng Udang

bahan-bahan (1-2 orang)
1 keping meehon kering - rendam, bila ia mula lembut, basuh dan toskan, ketepikan
150gm isi udang tanpa kulit
2 ulas bawang putih - dicincang
1/2 leek /spring onion jenis besar - potong serong
1/2 carrot - potong
1/2 capsicum merah - potong
kicap cair jepun secukupnya
ketchup tomato secukupnya
sedikit kicap manis abc
sedikit air
minyak untuk menumis secukupnya



cara-cara
tuang sedikit minyak. tumis bawang putih, bagi naik bau sikit, masukkan leek dan capsicum, masuk pula udang masak seketika, tuang pula kicap cair,sos tomato, kicap pekat secukupnya dan goreng sampai ia sedikit pecah minyak, tuangkan meehon gaul rata-rata, tuang sedikit air goreng lagi hingga meehon masak sepenuhnya, hidangkan

Spring Rolls



bahan-bahan (8 ketul)
16 ekor udang rebus, buang kulit ketepikan
50gm sohun - direbus, basuh ketepikan
daun salad hijau atau lettuce secukupnya
8 helai thai dry paper rice / kulit popia thai
2caw air panas suam - letak dalam besin
timun dan carrot - potong sejengkal memanjang
16 helai daun ketumbar
16 helai daun selasih atau kemangi/fresh sweet basil leaves



Sos Pencicah
bahan-bahan
kicap nampla secukupnya
chili - potong
daun ketumbar & daun kemangi/fresh sweet basil - potong halus
garam dan gula secukup rasa
air panas suam secukupnya untuk dijadikan sauce

cara-cara

  1. campur semua bahan sos pencicah, ketepikan
  2. rendam cuma sehelai dry paper rice, bentangkan ia dalam pinggan, susun daun salad, sohun, daun selasih, timun, carrot, daun ketumbar dan udang gulung kemas seperti mengulung popia, kemudian ulangi hingga habis, hidangkan bersama sos pencicah diatas atau sos chili manis thai
  3. Tips berguna cuma rendam satu persatu sahaja dry paper rice bagi mengelakkan ia melekat pada pinggan atau antara satu sama lain
  4. jika suka boleh letak hirisan nipis ayam rebus atau daging rebus bagi menyedapkan lagi rasanya

Sunday, February 7, 2010

Mocha Milk Shake


ingredients (1 serving)
300ml chilled fresh milk
3 tsp cocoa powder
1 tsp inst. coffee powder
3 tbs sugar

Combine all ingredients in a blender, and blend until smooth. For a little extra flavor, pour your drink into a glass and drizzle cocoa or inst coffee powder over it. Add a scoop of chocolate, coffee or vanilla ice-cream, if you like

Green Tea Milk Shake

ingredients (1 servings)
300ml chilled fresh milk
7tsp mattcha/green tea powder
3tbsp sugar

Combine the ingredients in a blender and blend until smooth. Top off with green tea powder, sprinkles for added fun, add a scoop of green tea ice-cream, if desired

Cocoa Milk Shake

 ingredients (1 servings)
300ml chilled fresh milk
4tsp van houten cocoa powder
3tbsp sugar

Combine all ingredients in a blender, and blend until smooth. For a little extra flavor, pour your drink into a glass and drizzle cocoa powder over it. Add a scoop of chocolate or vanilla ice-cream on top, if you like

Saturday, February 6, 2010

Claypot Chicken Rice

bahan A
500gm ayam - potong kecil
1 labu bawang putih - dicincang
1 genggam ketulan halia - dicincang

10 keping cendawan hitam - basuh, rendam dalam air sejuk, kemudian gunting jgn terlalu nipis atau tebal, jgn buang air rendaman cendawan tersebut untuk dimasak dengan nasi

5 caw beras jepun - dibasuh dan di toskan, air untuk masak nasi ikut sukatan sendiri, bergantung pada beras,campur sekali dengan air rendaman cendawan diatas, cukup-cukup untuk masak nasi

1 kiub ayam - (optional)
1 sk gula (optional)
beberapa titik minyak bijan (optional)
kicap cair, kicap pekat, oyster sauce, ajinomoto,lada hitam crush secukupnya
minyak masak untuk menumis secukupnya

bahan B
daun bawang - potong halus
bawang goreng secukupnya

bahan C
ikan tenggiri masin secukupnya - jenis gebu,digoreng

bahan D Sos Kicap Cili Potong
cili merah, hijau atau cili padi - potong, letak sedikit kicap cair or nampla or kedua-duanya sekali, ketepikan


cara-cara

  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih & halia yang telah dicincang tadi , goreng hingga wangi dan kekuningan, masukkan oyster sauce, kicap, lada hitam , kiub ayam, ajinomoto, garam dan gula, perahkan sedikit cendawan, keluarkan airnya jangan terlalu kering, goreng dan kacau rata lebih kurang 1-2 min, ketepikan air rendaman cendawan tadi untuk masak nasi, masukkan pula ayam 2-3 min, goreng lagi hingga sedikit keputihan ,campurkan beras, goreng lagi hingga beras jernih, tuangkan air lebihan rendaman cendawan, dicampur dengan air secukupnya untuk menanak nasi, kemudian masukkan garam secukupnya,kacau nasi hingga kering dan terus tutup periuk
  2. Kalau guna electric stove lepas nasi kering, padamkan api terus tutup periuk, 2-3 min kemudian serih nasi itu dan hidangkan.
  3. Kalau guna dapur gas biasa pula, lepas masak nasi, tutup periuk, perlahankan api, bila dah masak serih nasi, hidangkan
  4. Atau lepas nasi kering masukkan ke dalam rice cooker, tekan button masaklah hingga kering & masak nasi itu, kemudian serih nasi, hidangkan
  5. Sekiranyanya nasi mentah lagi masukan dalam bekas kaca, wrap dengan plastic wrap masak dalam microwave oven preheat hingga masak, hidangkan.
  6. Hidangkan bersama bahan B, C dan D

Plain Sweet Lassi With Rose Essence

bahan-bahan
3/4 caw or 185gm yogurt
2 caw or 250ml air
4 sk gula
1/4 sk air ros/rose essence (optional)

cara-caramasukkan semua bahan ke dalam blender atau food processor. Blend selama1-2 minit sehingg sebati dan berbuih, hidang bersama ketulan ais

Plain Lassi With Salt

bahan-bahan
3/4 caw or 185gm yogurt
2 caw or 250ml air
1/4 sk garam

cara-cara
masukkan semua bahan kedalam blender atau food processor. Blend selama1-2 minit, sehingga sebati dan berbuih, hidang bersama ketulan ais

Thursday, February 4, 2010

Kek Kukus Caramel Dengan Susu Segar


bahan-bahan
150gm or 2/3 caw gula
100ml or 1/2 caw air panas
70gm or 2 1/4 oz butter - cairkan
75 ml or 1/3 caw susu segar atau susu cair/evaporated milk
1 telur - pukul sedikit dgn garpu
150gm or 1 1/4 caw tepung gandum
l sk soda bicarbonate
secubit garam halus
70 gm or 1/4 caw gula
1 sk vanilla essence (optional)

cara-cara

  1. Masak gula 150gm itu jadikan ia caramel, masukkan air panas 100ml jadikan ia satu sukatan 160-170ml adunan air gula caramel, jika kurang tambah sedikit air
  2. Campurkan air gula caramel suam tadi ke dalam butter cair, susu cair dan telur yang di pukul sedikit dgn garpu kacau bahan-bahan tersebut hingga sebati.
  3. Ayak 150gm tepung gandum + 1sk bircarbonate soda + secubit garam} ayak sebanyak 3 kali berturut-turut.
  4. Masukkan pula 70gm gula bersama tepung yang telah diayak tadi, kacau sebati didalam besen besar, buat lubang di tengah, tuangkan sedikit-sedikit bancuhan air gula dengan sudip atau pemukul telur sedikit-demi sedikit hingga habis dan jadi satu adunan kek, ketepikan
  5. Sapu dulang kek dengan sedikit butter supaya ia tidak melekat apabila ia masak nanti, kemudian tuang adunan ke dalam dulang kek
  6. Kukus didalam periuk kukus selama 40-45 minit
  7. Untuk mengetahui kek itu masak atau tidak cucuk kek tersebut dengan lidi sekiranya tidak melekat pada lidi itu bermakna ia sudah cukup masak, angkat, sejukkan, kemudian keluarkan dan potong ikut suka.
  8. perhatian pada 35 minit pertama jangan sekali-kali dibuka tudung pengukus, kerana kek akan menjadi mampat dan mendap, rupanya juga akan menjadi hodoh dan buruk serta berlapis-lapis.

Wednesday, February 3, 2010

Cara, Adab Atau Tertib Bacaan Surah Yasin



belajar  online perbetulkkan bacaan masing-masing dengan website Mount Hira, Learn Quran, Ayatul Kursi, Surah Yasin http://www.mounthira.com/index.php, ini telah diiktiraf oleh Pusat Islam Sedunia atau Islamic Finder

Cara, Adab Atau Tertib Bacaan Surah Yasin & Ayatul Kursi, Cara Sedekah Doa Kepada Rasulullah, Sahabat Handainya, Anak Cucunya, Kedua Ibu Bapa, Datuk Nenek, Adik Beradik, Kaum Keluarga Yang Telah Meninggal Dunia Berserta Muslimin & Muslimat Yang Telah Meninggal Dunia
  • 1. "Astagfirullah hal azim, wali wali daa ya, wali ask ha bill, qu khu ki alai ya, wali jamie eel muslimin nawal muslima, tiwal mukmini nawal mukmina tee ah ya imin home wal am watt" } 5 kali
  • 2. "Astagfirullah hal azim, al lazi, la ila ha, huwal, hai yul, qaiyum, wa atu bu, ie ilaih" } 1 kali
  • 3. Baca Surah “ Al-Fatihah “ } 1 kali
  • 4. Baca " Selawat Nabi" } 11 kali
  • 5. Baca “ Ayat Al-Kursi " } 1 kali
  • 6. Baca " Surah Yasin hingga habis " & baca 'sadak allah ul azeem' } 1 kali
  • 7. Baca “ Salaamun-qawlaam-mir-rabbir-raheem” } 11 kali
  • 8. Baca “ Ya Qauldial Hajjat ” } baca 11 kali
  • 9. Baca Surat Al-Iklas “ Qul Huwa-llahu `Ahad ” } 3 kali
  • 10. Baca Surat Al-Falaq “ Qul `A`udhu Bi-Rabbil-Falaq ” } 1 kali
  • 11. Baca Surah An-Nas “ Qul `A`udhu bi-Rabbin-Nas ” } 1 kali
  • 12. Baca Surah “ Al-Fatihah” } baca 1 kali
  • 13. Doa "Ya Allah sampaikanlah yassin yang hamba hadiahkan ini kepada Rasullullah, Sahabat handainya & anak cucunya, sebut nama kedua ibu bapa yang yang telah meninggal dunia, sebut nama datuk nenek yang telah meninggal dunia, sebut nama orang yang telah meninggal dunia yang sangat kita sayangi & telah banyak menolong kita semasa hayatnya masih ada , dan akhir sekali semua muslimin & muslimat yang telah meninggal dunia...
  • akhir sekali barulah berdoa mohon pada Allah minta apa segala permintaaan yang terbaik sahaja.........amin....."
inshallah segala permohonana baik kita akan dimakhbulkan Allah SWT, cepat atau lambat Allah Taala yang tentukan semestinya solat 5 waktu jgn dilupakan & begitu solat2 sunat, jangan lupa makan minum mestilah kita jaga makan makanan yang halal sentiasa...

Tuesday, February 2, 2010

Ayam Masak Merah

 bahan A (ayam digoreng)
800gm/3 keping boneless chicken tight or leg - basuh, toskan, belah 4 or 1.2kg/1 ekor ayam - belah 12
garam dan serbuk kunyit secukup rasa
minyak secukupnya untuk menggoreng ayam

bahan B ( blend halus)
10 biji cili kering - potong
1-2 batang serai - potong
1/2" halia - potong
1/4-1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
2 sb cili serbuk - tidak perlu blend
1 sb serbuk kunyit - tidak perlu blend
1 caw ketchup tomato/sos tomato - dimasukkan pertengahan menumis

bahan C
1 caw ketchup tomato/sos tomato
1 caw plain yogurt - boleh juga guna santan atau susu segar atau susu cair
1 sb honey/madu lebah
1 caw frozen kacang hijau mentah
1- 2 pokok ketumbar atau sadri - potong
gula, garam dan ajinomoto secukup rasa

bahan D (bahan tumis)
1 " kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 senduk sedang minyak untuk menumis

cara-cara
  1. Gaul ayam dengan kunyit dan garam secukup rasa. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali, goreng ayam hingga kuning keemasan, ketepikan
  2. Panaskan minyak secukupnya, tumis bahan D hingga naik bau wangi
  3. masukkan pula bahan B tumis hingga naik bau wangi dan sedikit kekuningan
  4. tuang pula ketchup tomato goreng lagi hingga masak, garing, pecah minyak dan hingga ia betul-betul masak sepenuhnya.,
  5. taburkan frozen kacang hijau mentah, kacau lagi, masukkan madu lebah kacau lagi, tuang yogurt, kacau rata
  6. masukkan ayam goreng dan gaul rata dalam kuali, masak hingga kuahnya pecah minyak dan berpalut pada ayam goreng tadi
  7. akhir sekali perasa garam, gula dan ajinomoto secukupnya kemudian taburkan daun ketumbar atau daun sadri kacau seketika, tutup api, hidangkan

Monday, February 1, 2010

Spicy Mabo Tofu With Minched Chicken



Ingredients1 block silk tofu
250gm beef or chicken mince
1-2 tbsp chopped leek or onion
2 clove garlic - chopped
1/2" ginger - chopped
1 tbsp oyster sauce
2-3 tbsp oil
200ml water
1 tbsp chicken cube powder
4 dried chili - just dry blend or 1 tsp chili powder
1 tbsp japanese soy sauce
1 tbsp ABC thick soy sauce
2 tbs corn flour
3 tbs water
little bit salt, sugar and ajinomoto (optional)
chopped spring onion
few drop sesame oil (optional)


  1. Heat the pan to a medium temperature, add the garlic and ginger, leaving until you can smell them both.
  2. Add the mince beef or chicken, and quickly stir fry.
  3. Add the chili and leek or onion and leave for 3 minutes on a low temperature.
  4. Add the water, tofu and oyster sauce, soy sauce, thick soy sauce, chicken cube powder leave for 10 minutes. Avoid stirring, so not to break the Tofu.
  5. Finally, add water to the corn flour and gently stir until thick.
  6. Add some spring onions for extra bite and colour.
  7. Enjoy!

Niku Jaga

Ingredients
150g thin slice beef
1 thin slice ginger – shredded
1 carrot – wedges cut
1onion – wedges cut
2 potato – wedges cut
2 or 3 snow peas or green beans
2tbsp tbsp japanese soy sauce
1 tbsp hondashi
1 tbsp oil
1 cup water

Method
  1. Cut the carrot, potato, onion and green beans in to your preferred size.
  2. Heat the oil in a pan at a medium temperature; add the ginger till the smell came out, add beef, carrot, onion, potato, carrot and green beans, stir little bit
  3. Add the soy sauce, hondashi and water leaving to boil until the stock has reduced by half and simmer for a few minutes until the beef soft and tender
  4. Finally, add the snow peas if you don`t add green beans, serving