Tuesday, February 2, 2010

Ayam Masak Merah

 bahan A (ayam digoreng)
800gm/3 keping boneless chicken tight or leg - basuh, toskan, belah 4 or 1.2kg/1 ekor ayam - belah 12
garam dan serbuk kunyit secukup rasa
minyak secukupnya untuk menggoreng ayam

bahan B ( blend halus)
10 biji cili kering - potong
1-2 batang serai - potong
1/2" halia - potong
1/4-1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
2 sb cili serbuk - tidak perlu blend
1 sb serbuk kunyit - tidak perlu blend
1 caw ketchup tomato/sos tomato - dimasukkan pertengahan menumis

bahan C
1 caw ketchup tomato/sos tomato
1 caw plain yogurt - boleh juga guna santan atau susu segar atau susu cair
1 sb honey/madu lebah
1 caw frozen kacang hijau mentah
1- 2 pokok ketumbar atau sadri - potong
gula, garam dan ajinomoto secukup rasa

bahan D (bahan tumis)
1 " kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 senduk sedang minyak untuk menumis

cara-cara
  1. Gaul ayam dengan kunyit dan garam secukup rasa. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali, goreng ayam hingga kuning keemasan, ketepikan
  2. Panaskan minyak secukupnya, tumis bahan D hingga naik bau wangi
  3. masukkan pula bahan B tumis hingga naik bau wangi dan sedikit kekuningan
  4. tuang pula ketchup tomato goreng lagi hingga masak, garing, pecah minyak dan hingga ia betul-betul masak sepenuhnya.,
  5. taburkan frozen kacang hijau mentah, kacau lagi, masukkan madu lebah kacau lagi, tuang yogurt, kacau rata
  6. masukkan ayam goreng dan gaul rata dalam kuali, masak hingga kuahnya pecah minyak dan berpalut pada ayam goreng tadi
  7. akhir sekali perasa garam, gula dan ajinomoto secukupnya kemudian taburkan daun ketumbar atau daun sadri kacau seketika, tutup api, hidangkan