Sunday, February 21, 2010

Chawan Mushi

bahan A ( hidang untuk 2 caw sahaja)
  • 1 biji telur ayam grade A atau L
  • 170ml air
  • 1/2 tsp hondashi (tdk letak pun ok)
  • 1/2 sk kicap cair jepun @ kicap cair cina
  • 1/4 sk garam
bahan B

  • 50gm isi ayam - potong 4 nipis atau dadu
  • 2 ekor udang - kupas & buang urat tengahnya, basuh ketepikan (sy guna cuma 4 ekor udang, tdk letak isi ayam)
  • 1-2 fresh/dried shiitake mushrooms/cendawan hitam - basuh, rendam dlm air sejuk bkn air panas, nanti liat belah dua
  • 2 keping carrot - untuk hiasan (optional)
  • 1sb wakame seaweed @ secekak kecil bayam ranggup/bayam jepun/spinach @ apa2 jenis sayuran hijau yang disukai - preheat atau rebus 1 mint, basuh sikit, perah sikit, potong
cara-cara

  1. pecahkan telur, kacau hingga telur sebati sahaja dengan pemukul telur, kemudian campur semua bahan A, kacau sahaja dengan pemukul telur lagi hingga telur sebati,
  2. sediakan 2 biji heatproof ceramic teacups or pyrex glass containers sahaja, bahagi bahan B kepada dua bahagian, susun ke dalam heatproof cups, kemudian tuang separuh adunan dalam tea cup tersebut dan tuang separuh lagi dalam bekas lagi satu,
  3. sediakan periuk tutup kaca yang sesuai, letak sedikit air lebih kurang 1/2-1" tinggi air,
  4. letak tea cup tadi dan letak sebatang kayu kecil atau chopstick dihujung periuk, tujuannya sekat tudung periuk sentiasa terbuka sedikit dan bila tutup tudung periuk pun jangan terlalu rapat, bukakan sedikit, masa kukus buka sedikit tudung periuk itu,
  5. masak guna high heat/api paling kuat sekali selama 1 minti sahaja terus perlahankan api paling kecil sekali, masak selama 13 minit dan secukup masak,
  6. akhir sekali periksa cucuk dengan lidi, kalau ia tidak melekat pada lidi bermakna ia dah masak
  7. hidangkan