Sunday, February 21, 2010

Simple Mixed Vegetable & Silk Tofu Porridge

dari dapur saya hari ini, kata orang melayu, vegetables prridge, orang cina pula panggil vegetarian porridge sesuai dimakan ketika ia masih lagi panas untuk orang kurang sihat mahupun orang sihat, terutama sekali kanak-kanak


bahan-bahan
2 caw nasi putih @ 120gm beras dibuat bubur nasi pekat-pekat
1000ml air
1/2 - 1 ketul tofu jenis paling lembut/silk soft tofu - potong dadu
1/4 caw frozen kacang peas
1/4 caw frozen jagung
1/2 biji carrot segar - potong
1" halia - dimayang memanjang
1 sk garam - secukup rasa

cara-cara
Ambil periuk, masukkan nasi dan letak air secukupnya, masukkan sekali semua bahan-bahan kecuali tofu, rebus bubur hingga secukup masak, masukkan tofu renih 1-2 minit hingga secukup masak, sedia untuk dihidangkan , jika suka hias dengan sedikit tofu yang telah direbus sedikit dalam air panas atau dipanaskan/preheat dalam microwave oven, hidangkan