Tuesday, February 9, 2010

Mochi


bahan-bahan
  • 8 pcs inst. dried mochi/glutinous cakes or ganti dengan 1 3/4 caw tepung pulut + 2/3 air
  • 8 sb gula pasir or soft brown sugar or kedua-duanya sekali
  • 8 sb inst. roasted soya bean powder/ serbuk kacang soya atau hijau - digoreng tanpa minyak, blend halus
cara-cara
  1. campurkan gula, soft brown sugar dan serbuk kacang soya atau hijau gaul rata, rebus air secukupnya agak-agak mochi itu tenggelam, bila air mendidih, padamkan api, letak mochi dalam air mendidih, tutup periuk seberapa segera, biar ia terendam seketika sampai ia lembut, keluarkan dan toskan, golek-golekan atau bedak-bedakakn atas serbuk campuran tadi, hidangkan
  2. tips, sekiranya tiada instant mochi cake anda boleh ganti dengan, bahan-bahannya seperti berikut 1 3/4 tepung pulut + 2/3 air, dibancuh seperti buat buah melaka, bulatkan atau potong empat segi, leperkan, size sebesar abuk-abuk tepung gomak kemudian bolehlah direbus dalam air panas mendidih hingga timbul angkat, gaul dengan campuran kacang & gula tadi, other option anda boleh juga mengukus tepung tersebut, sekiranya hendak kukus, agak-agaklah bancuhannya itu lembutkan sedikit, bila sudah masak bolehlah digaul dengan serbuk kacang soya atau serbuk kacang hijau yang telah disaring secukupnya, kemudian blend hingga halus, campur gula pasir atau soft brown sugar secukupnya, hidangkan