Sunday, February 28, 2010

Mee Kari

Bahan A Untuk Celur
300gm mee kuning basah -dicelur sekejap 2 minit dalam air mendidih
100gm meehoon - dicelur dalam air 3 minit dalam air mendidih
500gm taugeh - dicelur 30 saat dalam air mendidih
10 kacang panjang or kacang buncis - potong 1 1/4"
1 ikat sayur sawi - potong (jika suka) celur 1 minit


Bahan B Untuk Tabur
bawang goreng secukupnya
sedikit daun bawang & sadri dihiris or coriander leaf
1-2 biji cili merah - potong
5 biji limau kasturi secukupnya
5 biji telur ayam - direbus
500gm kerang - rebus 1/2 masak, kupas kulit, ketepikan
1 fish cake goreng - potong nipis
10 biji fish ball bulat - jenis rebus atau goreng


Bahan C Untuk Dimasukkan Dalam Kuah
10 biji bebola tofu puff goreng
500gm isi ayam - potong kecil
300ml pati santan
1 liter air

Bahan D Untuk Blend @ Tumbuk & Tumis
1 caw air - untuk blend dengan ramuan dibawah
8 biji bawang merah atau 2 biji bawang besar size kecil -blend
5 ulas bawang putih- blend
5-7 cili kering - rendam,
blend belacan sebesar ibu jari - blend
5 sb serbuk kari daging
1 sb cili serbuk

Bahan E Untuk Tumis
2 serai - diketuk
2 pelepah daun kari
2" kulit kayu manis
2 sk garam
1 sk gula
sedikit ajinomoto
1 senduk sedang minyak masak untuk menumis

cara-cara
  1. Panaskan satu senduk sedang minyak, masukan kayu manis, daun kari, goreng beberapa saat hingga wangi, tuangkan bahan D yang telah diblend dengan 1 caw air tadi, campurkan rempah daging, cili serbuk, goreng lebih kurang 15 minit hingga rempah pecah minyak
  2. Taburkan ayam dan serai yang telah diketuk, masak dengan menggunakan api sederhana, renih selama 15-20 minit.
  3. Tuangkan air dan rebus lagi, perlahankan api, masukkan gula, garam, renih lagi selama 15 minit sebelum memasukan kacang panjang, tofu balls dan pati santan, renih lagi selama 10 minit, padamkan api
  4. Sementara itu, celur semua bahan A seperti yang tertera dia atas di dalam air mendidih, celur mee kuning 2 minit, meehon 3 minit, taugeh 30 saat, toskan semua bahan berasingan dalam 3 penapis.
  5. Cadangan hidangan, ambil sedikit meehon yang telah dicelur, mee kuning, masukkan taugeh dan semua bahan B taburkan keatasnya dan hidangkan