Monday, February 8, 2010

Spring Rolls



bahan-bahan (8 ketul)
16 ekor udang rebus, buang kulit ketepikan
50gm sohun - direbus, basuh ketepikan
daun salad hijau atau lettuce secukupnya
8 helai thai dry paper rice / kulit popia thai
2caw air panas suam - letak dalam besin
timun dan carrot - potong sejengkal memanjang
16 helai daun ketumbar
16 helai daun selasih atau kemangi/fresh sweet basil leaves



Sos Pencicah
bahan-bahan
kicap nampla secukupnya
chili - potong
daun ketumbar & daun kemangi/fresh sweet basil - potong halus
garam dan gula secukup rasa
air panas suam secukupnya untuk dijadikan sauce

cara-cara

  1. campur semua bahan sos pencicah, ketepikan
  2. rendam cuma sehelai dry paper rice, bentangkan ia dalam pinggan, susun daun salad, sohun, daun selasih, timun, carrot, daun ketumbar dan udang gulung kemas seperti mengulung popia, kemudian ulangi hingga habis, hidangkan bersama sos pencicah diatas atau sos chili manis thai
  3. Tips berguna cuma rendam satu persatu sahaja dry paper rice bagi mengelakkan ia melekat pada pinggan atau antara satu sama lain
  4. jika suka boleh letak hirisan nipis ayam rebus atau daging rebus bagi menyedapkan lagi rasanya