Thursday, February 25, 2010

Puding Roti Bakar Kismis @ Toasted Bread Pudding With Raisins

bahan-bahan
12 keping roti gardenia -toast/bakar dulu kemudian potong 4-8 bahagian
4 biji telur
160gm or 2/3-1 caw gula - ikut manis, saya guna 2/3 caw gula
400ml or 2 caw santan dari 1 peket kecil serbuk santan + air
300ml or 1 1/2 caw susu segar, susu pekat manis, susu tepung, susu cair, krim segar
1-2 sk vanilla essence
sedikit garam
50-100gm kismis
50gm butter beku - potong untuk tabur ditabur atas puding
1-2 sb gula pasir or secukupnya untuk ditabur atas puding

cara-cara

  1. Toast/bakar roti kemudian potong empat, gris dulang pembakar dan alaskan dengan baking paper, ketepikan
  2. Masukan dalam basin telur, gula pukul sedikit dengan pemukul telur, campurkan santan, susu, essen vanilla, sedikit garam kacau hingga ia cair, kemudian masukkan semua roti yang telah dipotong, gaul rata dengan cecair adunan tadi, tujuannya biar ia lembut dan senang untuk disusun dalam dulang pembakar, kemudian tabur kismis, susun lagi roti, dan tabur balik kismis, biar ia mengembang selama 30 minit hingga secukup kembang,
  3. Sementara menunggu roti mengembang, panaskan oven pada suhu 180C, tingkat no. 2 dari bawah, sebelum bakar, taburkan gula dan ketulan butter beku diatasnya, bakar selama 30-40 minit hingga kuning keemasan, hidangkan