Wednesday, February 10, 2010

Ayam Masak Merah


bahan-bahan
2 keping boneless chicken tight
1 caw frozen green peas
1 biji capsicum - potong baji
1/2 biji baw besar size xl - potong baji
1 genggam halia - dimayang
5 ulas bawang putih - dimayang
1 sb cili serbuk/paprika
1 sb soft brown sugar
1 caw ketchup tomato
2 caw air
garam, ajinomoto secukup rasa
minyak secukupnya untuk goreng ayam & menumis
1-2 pokok daun sadri - dipotong (optional)

cara-cara
  1. Ayam dibersihkan, potong 8, garam dan kunyitkan, goreng hingga kuning keemasan, ketepikan
  2. Tuang miyak secukupnya ke dalam kuali yang sesuai, tumis bawang putih, halia, dan bawang besar hingga naik bau,
  3. campurkkan pula kacang peas, goreng lagi hingga naik bau harum,
  4. Letak cili serbuk, goreng seketika,
  5. tuang ketcup tomato dan taburkan soft browm sugar, goreng seketika, tuang air dan didihkan kuah seketika, masukkan ayam goreng , masak hingga separuh kering masukkan pula capsicum, garam dan ajinomoto, goreng lagi hingga kering dan bau harum, tutup api
  6. Hidangkan
  7. Jika guna kacang peas dalam tin, masukkan ia semasa letak capsicum