Tuesday, February 23, 2010

Sagu Tembikai Susu, Strawberry Dengan Susu Segar atau Santan

bahan-bahan
1 liter or 4 caw air
3 sb sagu halus
500ml santan cair atau susu segar
1/3 caw gula
secubit garam
1 helai daun pandan disimpul
400gm tembikai susu - buang kulit, potong dadu 1/2cm
6-7 biji buah strawberry
ketulan ais atau ice shaved secukupnya

cara-cara

  1. Rebus air hingga mendidih, taburkan sagu, masak selama 5 minit, tutup periuk dan api, biar ia jernih selama selama 10 minit atau lebih, tapis, basuh dengan air, ketepikan
  2. Masak santan atau susu segar, gula , secubit garam dan daun pandan hingga mendidih, padamkan api, sejukkan ikut suhu bilik, masukkan tembikai susu, sagu, strawberry dan air santan yang bergula tadi, gaul rata, hidangkan segera bersama ketulan ais 2-3 ketul atau ais sagat/ice shaved apabila hendak makan.