Thursday, December 31, 2009

Pulut Kukus Dengan Buah Berangan & Sayur-Sayuran I


bahan-bahan
300gm beras pulut - dibasuh, rendam selama 3 jam atau semalaman
200ml air
2 penutup kicap cair jepun
1 sb inst. hondashi
100-200gm mixed mountain vegetable's warabi, black kikurage, small takenoko, shimeji, enoki, nameko, fukki, yamazeri
1/2-1 caw green peas
1/2-1 caw roasted chestnuts/isi buah berangan
1/2-1 biji carrot - disagat memanjang

cara-cara
  1. Basuh beras pulut, masukkan dalam bekas yang sesuai untuk dikukus, tuang air, kicap cair jepun, hondashi, mountain vegitable, carrot, isi buah berangan dan green peas, balik-balikan selalu, kukus hingga ia masak sepenuhnya
  2. Jika pulut masih mentah lagi atau kurang masak, balut loyang dengan plastic wrap, preheat dalam microvave hingga ia jernih
  3. hidangkan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails