Friday, December 18, 2009

Teh Halia Madu


bahan-bahan
1 kg madu asli
300-400gm halia muda

cara-cara
bersihhkan hali, lap kering, potong nipis, masukkan dalam blender dan tuang semua madu asli, blend hingga ia benar-benar halus kemudian simpan balik dalam botol madu tersebut, boleh store dalam fridge, sesuai di hidang panas mahupun sejuk, jangan bimbang sekiranya paste halia madu bertukar jadi keruh buat sementara waktu sahaja, paste halia madu akan jadi glaced/jernih selepas 1-3 hari bergantung pada keaslian madu tersebut, misal kata ia cair tambah lagi madu bagi pekat, instead halia blend, boleh juga halia muda atau tua dipotong nipis2 buat cara sama begitu juga dengan instant ginger powder, potongan halia jangan dibuang sadur dengan gula putih kemudian keringkan pula jadilah ia Glaced Ginger Honey Halwa, terpulanglah ikut selera masing-masing.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails