500gm dry spaghetti
300gm fresh oysters/isi tiram segar
1 pack cendawan peha ayam atau mushroom - potong nipis, jgn terlalu nipis
1 labu bawang putih - cincang
2 cili kering- kepak- kepakkan
2-3 keping halal sausage
1 kiub ayam
lada hitam - baru ditumbuk,
secukupnya daun selasih/kemagi/basli leave segar atau kering
ajinomoto dan garam secukupnya
olive oil secukupnya untuk menggoreng
2-3 biji telur rebus (optional)
cara-cara
- Didihkan air hingga mengelegak, Rebus spaghetti jangan ikut pack yang tertera, guna api paling kuat, spaghetti mestilah direbus keras, supaya rasanya lebih sedap dan tidak kembang, Bila dah masak, masukkan dalam penapis, keluarkan airnya, ketepikan.
- Panaskan olive oil secukupnya, masukkan bawang putih, sausage, cili kering, goreng hingga naik bau dan kekuningan,
- Taburkan kiub ayam, kacau sedikit bagai naik bau sikit, masukkan cendawan, goreng sedikit layu, diikuti oysters goreng hingga ia masak, tabur lada hitam, garam dan ajinomoto, gaul rata.
- Akhir sekali masukkan spaghetti, goreng hingga berpalut, taburkan separuh potongan daun selasih/kemangi masukkan ke dalam kuali,gaul rata hingga mesra, tutup api, ketepikan
- Hidangkan dalam pinggan, tabur lebihan daun basli dan letak potong telur, susun dalam pinggan hidangan lepas itu siap untuk dimakan.