bahan -bahan
200gm beras pulut - bersihkan rendam selama 3 jam, 1/2 hari atau semalaman
200ml air (jika suka boleh diblend bersama 2-3 helai daun pandan, tapis)
sedikit pandan paste or pewarna hijau
1/4 garam
kelapa kering secukupnya - untuk digolekan atas kuih
bahan Air Gula
100gm gula kabung or gula merah
sedikit soft brown sugar
100ml air
1/2 sk jintan manis/cumin seeds - tumbuk pecahkan sikit
1/2 sk tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
sedikit garam
1 helai daun pandan simpul (optional)
cara-cara
- Basuh beras pulut, toskan, letak dalam loyang yang sesuai, masukkan air, garam, pandan paste atau sedikit warna hijau bersama , kacau rata, kukus, lepas itu kemudian serih pulut tadi, masak hingga pulut secukup masak, bungkus, balut kejap-kejap serta kemas dengan plastic wrap atau daun pisang, sejukkan dan ketepikan
- Campurkan semua bahan dalam satu bekas, preheat air gula kabung dalam microwave atau rebus air hingga gula cair dan sedikit pekat, ketepikan .
- Potong kuih lopes dengan benang atau tali rafia sebesar benang, golek-golekkan atau tekan atas kelapa kering supaya ia melekat, hidangkan