bahan A - digoreng
2-3 ketul tempe saiz besar - potong nipis, goreng hingga garing
1 biji kentang saiz besar - buang kulit , potong memanjang macam french fries, goreng hingga garing
2 gemggam ikan bilis - goreng hingga garing
segenggam kacang tanah mentah - goreng hingga masak
minyak secukupnya untuk mengoreng tempe, kentang dan ikan bilis
bahan B - dikisar
10 biji cili kering
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
belacan sebesar ibu jari
sejemput kecil asam jawa
minyak untuk menumis secukupnya
ajinomoto atau gula secukup rasa
garam secukup rasa sekiranya perlu
cara-cara
1 biji kentang saiz besar - buang kulit , potong memanjang macam french fries, goreng hingga garing
2 gemggam ikan bilis - goreng hingga garing
segenggam kacang tanah mentah - goreng hingga masak
minyak secukupnya untuk mengoreng tempe, kentang dan ikan bilis
bahan B - dikisar
10 biji cili kering
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
belacan sebesar ibu jari
sejemput kecil asam jawa
minyak untuk menumis secukupnya
ajinomoto atau gula secukup rasa
garam secukup rasa sekiranya perlu
cara-cara
1. Panaskan minyak, goreng satu persatu bahan A dan ketepikan
2. Kisar bahan b bersama jus asam jawa secukupnya, tujuannya untuk mengurangkan bau maung cili kering semasa menumis
3. Tuangkan secukupnya minyak ke dalam kuali, tumis dan goreng bahan b hingga pekat dan sedikit kering serta berminyak, sementara ia mula kering masukkan sedikit gula, tujuannya supaya sambal yang digoreng akan kelihatan cantik berseri dan jernih apabila ia digoreng bersama gula.
4. Masukkan pula bahan A yang telah digoreng tadi, mula dengan ikan bilis goreng gaul rata, tempe goreng gaul rata, ubi kentang goreng gaul rata dan akhir sekali kacang tanah goreng gaul rata, jika perlu masukan sedikit garam bergantung pada tahap kemasinan ikan bilis
5. Hidangkan, sesuai dimakan bersama nasi panas atau nasi lemak
Kering tempe
resepi dari member myresepi.com
Bahan-bahan ( 3-4 org )
1 paket tempe-hiris nipis n goreng garing
kacang tanah-goreng garing
4 biji bawang merah-hiris
2 ulas bawang putih-hiris
2 cili merah-hiris
3 cili kering-hiris
1cm lengkuas-ketuk
4 daun limau purut
3 sudu makan brown sugar
2 sudu makan air asam jawa pekat
garam
Cara-cara
1. tumis bawang merah n bawang putih hingga naik bau. masukkan cili kering n cili merah, kacau rata.
2. masukkan daun limau, lengkuas, gula, garam n air asam jawa. kacau n biar pekat sket.
3. masukkan tempe n kacang tanah td n gaul rata. angkat. hidangkan ngan nasi.
Bahan-bahan ( 3-4 org )
1 paket tempe-hiris nipis n goreng garing
kacang tanah-goreng garing
4 biji bawang merah-hiris
2 ulas bawang putih-hiris
2 cili merah-hiris
3 cili kering-hiris
1cm lengkuas-ketuk
4 daun limau purut
3 sudu makan brown sugar
2 sudu makan air asam jawa pekat
garam
Cara-cara
1. tumis bawang merah n bawang putih hingga naik bau. masukkan cili kering n cili merah, kacau rata.
2. masukkan daun limau, lengkuas, gula, garam n air asam jawa. kacau n biar pekat sket.
3. masukkan tempe n kacang tanah td n gaul rata. angkat. hidangkan ngan nasi.
Sambal Tempe
resepi dari member myresepi.com
resepi dari member myresepi.com
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
5 keping tempe
segenggam ikan bilis goreng (ikan bilis yg dh dikupas)
segenggam kacang tanah goreng (hana xde stok yg kcg tanah biasa tu)
4-5 sudu besar chili giling/chili kering
1/2 biji bawang besar - blend
2 ulas bwg putih - blend
seinci belacan
1 sudu kecil air asam jawa
garam
gula melaka
Cara-cara
1. Potong nipis2 tempe....Panaskan minyak dan teruskan menggoreng hingga benar2 garing. Dah masak ketepikan.
2. Tumis chili giling/chili kering,bwg dan belacan hingga btol2 masak chili tuh.
3. Masukkan air asam jawa. Kacau sebentar. Kemudian perasakan dengan garam n masukkan gula melaka. Kacau sampai hampir kering.
4. Kemudian bleh la masukkan tempe,kacang tanah n ikan bilis goreng. Kacau rata. Goreng sampai kering. tp jgnlah lama sgt nnti hangus kang sambal tuh. Dah siap bleh la dihidang.
5. SeLaMaT MenCubE....
5 keping tempe
segenggam ikan bilis goreng (ikan bilis yg dh dikupas)
segenggam kacang tanah goreng (hana xde stok yg kcg tanah biasa tu)
4-5 sudu besar chili giling/chili kering
1/2 biji bawang besar - blend
2 ulas bwg putih - blend
seinci belacan
1 sudu kecil air asam jawa
garam
gula melaka
Cara-cara
1. Potong nipis2 tempe....Panaskan minyak dan teruskan menggoreng hingga benar2 garing. Dah masak ketepikan.
2. Tumis chili giling/chili kering,bwg dan belacan hingga btol2 masak chili tuh.
3. Masukkan air asam jawa. Kacau sebentar. Kemudian perasakan dengan garam n masukkan gula melaka. Kacau sampai hampir kering.
4. Kemudian bleh la masukkan tempe,kacang tanah n ikan bilis goreng. Kacau rata. Goreng sampai kering. tp jgnlah lama sgt nnti hangus kang sambal tuh. Dah siap bleh la dihidang.
5. SeLaMaT MenCubE....
Tumis tempe cili hijau
resepi dari member myresepi.com
resepi dari member myresepi.com
Bahan-bahan ( 4 orang )
2 paket tempe-potong n goreng
5 ulas bawang putih-hiris
4 biji bawang merah-hiris
5 cili hijau-potong2
4 sudu besar kicap manis
garam (jika perlu)
1 sudu teh serbuk pati ayam
minyak
Cara-cara
1. tumis bawang putih n bawang merah hingga wangi. masukkan cili n kacau.
2. masukkan tempe, kacau. masukkan kicap, garam n pati ayam. kacau sebati n angkat.
2 paket tempe-potong n goreng
5 ulas bawang putih-hiris
4 biji bawang merah-hiris
5 cili hijau-potong2
4 sudu besar kicap manis
garam (jika perlu)
1 sudu teh serbuk pati ayam
minyak
Cara-cara
1. tumis bawang putih n bawang merah hingga wangi. masukkan cili n kacau.
2. masukkan tempe, kacau. masukkan kicap, garam n pati ayam. kacau sebati n angkat.