bahan-bahan
Bahan-bahan ( anggaran 345g )
150g yogurt
150g gula
45g jus lemon
Cara-cara
450gm plain yogurt
1 caw gula atau gula secukupnya
Cara-cara
- Masukkan yogurt dan gula ke dalam besin tahan panas
- Guna kaedah memasak cara double boiler Masukkan air ke dalam periuk. Kemudian letakkan besin tadi tu ke dalam periuk juga. Panaslah sehingga 70-80 degree sambil dikacau-kacau selama lebih kurang 15 minit.
- Sejukkan Pati Calpis yang telah siap dimasak. Bila ia sejuk, simpan di dalam peti ais.
- Semasa hendak minum, tambah air sejuk dalam peti ais ke dalam pati tadi sebanyak 2-3 kali ganda jumlah pati calpis tadi atau ikut kepekatan yang disukai atau selera masing-masing . Masukkan ketulan ais dan hindangkan
Bahan-bahan ( anggaran 345g )
150g yogurt
150g gula
45g jus lemon
Cara-cara
- Masukkan yogurt dan gula di dalam mangkuk
- Masukkan air ke dalam periuk. Kemudian letakkan mangkuk tadi tu ke dalam periuk juga. Panaslah sehingga 70-80 degree sambil dikacau-kacau selama lebih kurang 15 minit.
- Kemudian sejukkan. Bila dah sejuk, masukkan jus lemon dan kacau. Bolehlah disimpan di dalam peti ais.
- Masa nak minum, tambahlah air ke dalam pati tadi sebanyak 2-3 kali ganda jumlah pati calpis tadi. Lepas tu bolehlah dimasukkan ketulan ais.