7 tangkai cili kering
1/2 biji bawang besar - potong
3 ulas bawang putih - potong
2 batang serai - hiris
1" lengkuas - hiris
1" halia - potong
sedikit belacan
garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
minyak untuk menumis secukupnya
bahan b
2 keping isi ikan atau apa-apa jenis ikan
1 kuntum bunga kantan - belah dua atau empat
sedikit daun kesum
6 keping asam gelugur
10 biji kacang bendi
air secukupnya untuk dijadikan kuah
cara-cara
- Sediakan bahan A blend halus semua bahan. Panaskan minyak secukupnya, tumis bahan A hingga keluar minyak.
- Potong kacang bendi, masukkan bersama bunga kantan, daun kesum, asam gelugur dan isi ikan, goreng lagi, hingga ia pecah minyak garing serta naik bau
- Tuangkan air secukupnya untuk dijadikan kuah, rebus hingga ia pekat dan berpalut, hidangkan
- Tips, ikan goreng garam kunyit juga sesuai dimasukkan kedalam asam tumis ini.